Svršeni akademac Policijske akademije krao transformator?

Policijski akademac Vukadin Bulatović (26) uhapšen zbog sumnje da je krao transformator u Zatrijepču - Malesija
126 pregleda 34 komentar(a)
trafostanica, Foto: EPCG
trafostanica, Foto: EPCG
Ažurirano: 09.02.2015. 21:13h

Svršeni akademac Policijske akademije - Podgoričanin Vukadin Bulatović (26) uhapšen je prije par dana zbog sumnje da je ukrao transformator sa trafo-stanice u selu Zatrijebaču Malesiji.

Njega i još trojicu Podgoričana Slavka (22) i Stefana Purića (18) i maloljetnog O. P. (16) uhapsili su granični policajci iz Tuzi 30. januara, nedugo nakon krađe. Iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da Bulatović, uprkos tome što je školovani policajac, još nije bio radno angažovan.

"Od ishoda sudskog postupka zavisi da li će ikada obući policijsku uniformu", kazao je sagovornik "Vijesti" iz policije.

Bulatović, maloljetni O.P. i dvojica Purića saslušana su u CB Podgorica, nakon čega je policija, zbog sumnje da su na štetu Elektroprivrede počinili krivično djelo krađa podnijeli krivičnu prijavu.

"Sumnja se da su se ova četiri lica, istog dana kada su ih policijski službenici procesuirali, dovezla do trafo-stanice koja se nalazi u mjestu Poprat - Zatrijebač, sa koje su demontirali metalni trafo-transformator, nakon čega su ga utovarili u vozilo u uputili se ka Podgorici. Njih su, međutim, ubrzo zaustavili i kontrolisali službenici Stanice granične policije Tuzi koji su pregledom vozila uočili otuđeni dio sa trafo-stanice, koji su potom oduzeli od ovih lica", odgovoreno je "Vijestima" iz UP.

Lopovi se ne boje čak ni visokog napona samo da dođu do bakra

Oni su pojasnili da je, nakon saslušanja četvorice uhapšenih, "shodno izjašnjenju ZODT, krivična prijava podnijeta u redovnom postupku" i da je ukradeni transformator vraćen EPCG.

Iz EPCG "Vijestima" je rečeno da je transformator, kako sumnja policija, školovani policajac ukrao sa trojicom prijatelja, snage 50 kVA. Ta kompanija je podgoričkoj policiji od 1. januara 2014. do 6. februara 2015. podnijela 11 prijava zbog krađe imovine.

Komentarišući učestale krađe u trafo-stanicama Rajko Šebek, direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, kazao je "Vijestima" da je neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

"Kradljivci se izlažu opasnosti od strujnog udara, a nastala oštećenja predstavljaju opasnost po mještane i objekte u okolini. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju svoj i dovode u opasnost tuđe živote, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu, koja znatno prevazilazi njihovu dobit", kazao je Šebek.

On je dodao da EPCG preduzima sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti, ali da uprkos tome preko 4.000 trafo-stanica i 20.000 kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona, ne mogu biti efikasno zaštićeni od naleta lopova u Crnoj Gori.

Velika šteta za EPCG, a mala zarada

Na području opštine Nikšić tokom 2014. godine ukradeno je 12 transformatora i 15 niskonaponskih ormara, a šteta je procijenjena na blizu 70.000 eura.

"Cijena novog transformatora sa ugradnjom iznosi preko 4.000 eura, dok je 'dobit' počinioca ovog krivičnog djela svega nekoliko desetina eura", pojašnjava Šebek.

On je naveo da je po jedan transformator ukraden i u Danilovgradu i Beranama.

"U septembru 2014. je sa dalekovoda od Malog polja do Radevića rupe u kolašinskoj opštini pokradeno oko tri kilometra bakarne žice, a oštećena su i četiri dalekovodna stuba. Sa dalekovoda 35 kV 'Cetinje - Čevo' otuđeno je oko 1.500 m bakarnog provodnika tipa Cu 50mm2, čime je EPCG pričinjena direktna materijalna šteta od oko 6.000 eura, a zbog čega su sela Katunske nahije bila bez napajanja preko 24 časa", kazao je on.

Šebek tvrdi da su na meti lopova često metalna vrata na trafo-stanicama, zatim gazišta i drugi metalni djelovi, ali i sve što se može prodati.

Bonus video: