I Boka kandidat za EU prijestonicu kulture?

Konkurenti za evropsku prijestonicu kulture iz Crne Gore biće regija Boka (Tivat, Herceg Novi i Kotor), Budva i Cetinje
90 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Shutterstock.com
Herceg Novi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.02.2015. 20:37h

Da li će se i Boka kandidovati za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine biće odlučeno u četvrtak, za kada je u Herceg Novom zakazan dogovorni sastanak čelnih ljudi tog grada, Kotora, Tivta, Budve, Cetinja.

U konkurenciji su regija Boka (Tivat, Herceg Novi i Kotor), Budva i Cetinje. Inicijativa o zajedničkoj kandidaturi je potekla iz Herceg Novog, nakon što je donesena odluka da za kandidaturu mogu konkurisati i države Blakana, koje nisu članice Evropske unije.

Cetinje je polovinom januara donijelo odluku da podnese kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine i već je formiran organizacioni odbor.

Konceptom "Cetinje 2021“ planirano je objedinjavanje tri stara centra Crne Gore, jer će uz Cetinje biti uvršteni Rijeka Crnojevića i Žabljak Crnojevića, kao dva značajna kulturno-istorijska lokaliteta. Iako je nosilac projekta grad, odnosno regija, kao u slučaju Crne Gore, iza realizacije mora stati država, kao i velike kompanije.

Evropska prestonica kulture je naziv, koji dobija jedan ili nekoliko gradova u razdoblju od jedne godine, u toku koje predstavljaju kulturni život i domete gradske kulture.

Bonus video: