Preminuo književnik Andre Brink

0 komentar(a)
Andre Brink, Foto: Wikipedia
Andre Brink, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 08.02.2015. 08:36h

Angažovani južnoafrički književnik Andre Brink koji se proslavio romanom "Bijela sezona suše" iz 1979, umro je u 79 godini, u avionu kojim se vraćao iz Evrope, gdje je primio titulu počasnog doktora katoličkog univerziteta u Lovenu u Belgiji.

Andre Filipus Brink je nekoliko puta nominovan za Nobelovu nagradu za književnost, ali je nije dobio. Dobitnik je nekoliko uglednih nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima Prix Medicis za strance 1980. za roman "Bijela sezona suše".

Početkom 1960-ih je utemeljio "Sestigers", novi pravac u književnosti svoje zemlje, koji krši dotadašnje tabue u religiji, seksualnim, društvenim i političkim odnosima i sukobljava se s krutim okvirima institucija Holandske reformirane crkve i totalitarnog sistema zasnovanog na rasnim zakonima apartheida.

Taj pokret uključuje književnost u borbu za bolje društvene odnose u zemlji, a upravo je društveno angažovanim romanom "Bijela sezona suše" Brink upozorio svjetsku javnost na strahote aparthejda, sistema zasnovanog na rasnim zakonima, kojima je bjelačko manjinsko stanovništvo Južnoafričke Republike, u izolaciji, bijedi i potlačenosti decenijama držalo sunarodnike crne boje kože.

Bonus video: