Preminuo bivši direktor CNP-a Milorad Stojović

Za knjigu eseja o međuratnoj crnogorskoj književnosti Nadmoć ljudskosti dobio je Trinaestojulsku nagradu SR Crne Gore za 1968.
203 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Stojović, Foto: CNP
Milorad Stojović, Foto: CNP
Ažurirano: 06.02.2015. 13:23h

Dugodišnji direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, književnik Milorad Stojović, preminuo je a komemorativna sjednica biće održana u ponedjeljak 9. februara u 11 sati u CNP-u.

Komemoraciju organizuju CNP, Crnogorski PEN centar, Matica crnogorska, Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.

Milorad Stojović rođen je 11. marta 1927. u selu Martinići, opština Danilovgrad.

Gimnaziju je završio u Titogradu, a Filozofski fakultet (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik) u Beogradu. Od 1952. godine bio je profesor Gimnazije u Titogradu, a od 1963. do 1975 – glavni urednik i direktor Izdavačkog sektora Izdavačko-štamparskog i knjižarskog preduzeća „Grafički zavod“ – Titograd.

Tu je, sa književnicima Brankom Banjevićem i Sretenom Perovićem, između ostalog, pokrenuo biblioteku „Luča“, koncipiranu kao antologiju crnogorske književnosti od najstarijih vremena. Projekat nije u cjelini ostvaren, ali su urednici za uspješan rad na „Luči“ dobili Trinaestojulsku nagradu 1970.

Od 1976. godine Stojović je radio kao direktor Drame, a od 1981. kao upravnik CNP. CNP ga je prilikom odlaska u penziju nagradilo Plaketom počasnog člana.

Za Antologiju pripovjedačke proze Crne Gore 1918–1965. dobio je Nagradu oslobođenja Titograda 1966. godine, a za knjigu eseja o međuratnoj crnogorskoj književnosti Nadmoć ljudskosti – Trinaestojulsku nagradu SR Crne Gore za 1968. godinu.

Posebno se bavi proučavanjem crnogorske književnosti XX vijeka i Marka Miljanova.

Sarađivao je sa mnogim listovima i časopisima.

Bonus video: