EKIP o tužbi Mladena Markovića: "Samo za nas si bio bolestan"

Mladen Marković tvrdi da je otpušten nezakonito jer, kako je napisao u tužbi, nije neopravdano izostajao sa posla...
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2015. 18:18h

Otpušteni radnik Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Mladen Marković, tužio je bivšu službu i traži da ga vrate na posao.

Direktor Agencije Zoran Sekulić krajem novembra prošle godine dao je otkaz Markoviću jer su u toj instituciji smatrali da je on zloupotrijebio bolovanje i neopravdano izostajao s posla. Tada je rečeno da Marković traži da u Agenciji prima punu platu i ne dolazi na posao, dok ujedno radi kao stečajni upravnik u “Pobjedi”.

Početak spora po tužbi Markovića zakazan je za 17. februar u podgoričkom Osnovnom sudu, kod sudije Aleksandra Stojanovića.

Marković smatra da mu je otkaz dat nezakonito, jer se, kako kaže, nije radilo o neopravdanom izostajanju s posla, već odsustvovanju zbog odazivanja na poziv državnog organa i smrtnog slučaja u porodici, kao i da je bolovanje, nakon toga, uzeo zbog zdravstvenih problema.

“Tužilac je uredno svakog jutra bio u propisano vrijeme na radnom mjestu... Nesporno je da je morao izaći s posla, ali samo u svrhu javljanja na poziv državnog organa, a što se smatra opravdanim odsustvom”, piše, između ostalog, u tužbi.

Dalje se dodaje da je Marković, zbog zdravstvenih problema, uzeo bolovanje, o čemu je uredno obavijestio poslodavca i da posjeduje urednu medicinsku dokumentaciju o tome.

Sekulić, foto: Arhiva "Vijesti"

Marković u tužbi ističe i da, takođe nezakonito, nije imao ni otkazni rok, i traži i da mu se isplate izgubljene zarade i ostala primanja koja bi ostvario da je bio u radnom odnosu.

U odgovoru na tužbu ističe se da je Marković, u avgustu prošle godine, obavijestio poslodavca da će od septembra svakodnevno biti odsutan sa posla, kako bi obavljao poslove stečajnog upravnika i tražio da mu se za to vrijeme isplaćuje puna plata, pri tom ne tražeći odobrenje za tako nešto.

“Tužilac uopšte ne navodi do kada će biti odsutan, već sam tumači i smatra da ne mora dolaziti na posao bez bilo kakvog naknadnog odobrenja ili konsultacije s poslodavcem, sve dok bude okončan stečajni postupak u Pobjedi”, navodi se u odgovoru na tužbu.

Dalje se ističe da tužilac nije nikako bio spriječen za rad zbog bolesti, već je uveliko radio kao stečajni upravnik, što dokazuju između ostalog, i novinski članci objavljivani u to vrijeme.

“Dovoljno je vidjeti fotografiju sa naslovne strane dnevnog lista 'Pobjeda' od 25.10.2014. na kojoj se tužilac fotografiše sa zaposlenima, povodom proslave jubileja tog lista, dok kod ovog poslodavca navodi da je spriječen da radi zbog bolesti, i to išijasa, koja bi trebalo da zahtijeva strogo mirovanje i ograničenost kretanja pacijenta”, piše u odgovoru na tužbu.

Galerija

Bonus video: