POSEBAN OSVRT NA MIT FEST

Program Kraljevskog pozorišta Zetski dom za 2015. godinu

Dramski programi uključuju predstve internacionalnih pozorišnih trupa i kuća, kao i domacih autora. Ovaj segment uključiće i predstave članova Teatarske mreže “Neta“
0 komentar(a)
Lidija Dedović, Foto: Luka Zeković
Lidija Dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2019. 14:11h

U Kraljevskom pozorištu Zetsko dom predstavljen je  plan programa koji će biti realizovani u 2015. godini, sa posebnim osvrtom na MIT Fest (Montenegro International Theatre Festival), koji će obilježiti značajan dio cjelokupnog programskog plana za ovu godinu. 

Umjetnička direktorica, Lidija Dedović, istakla je najvažnije segmente koji će obilježiti repertoare narednih mjeseci, kao i sadržaj festivala koji se, nakon eksperimentalnog realizovanja u 2013. godini, vraća na Cetinje.

Ovaj festival podjeljen je u nekoliko segmenata - dramski, muzički, “Generacija MIT“, “Promo Fest“ i “Laboratorija“, a održavaće se  od početka aprila do kraja juna.

Dramski programi uključuju predstve internacionalnih pozorišnih trupa i kuća, kao i domacih autora.  Ovaj segment uključiće i predstave članova Teatarske mreže “Neta“.

Muzički dio festivala podrazumijeva dolazak značajnih autora i izvođača, od kojih je na konferenciji za medije najavljen dolazak Miloša Karadaglića, čijim će koncertom Festival biti zvanično otvoren.

Kao što je publici već i poznato iz iskustva sa “nultim“ MIT Festom iz 2013. godine, “Promo Fest“ je segment koji podrazumijeva čitanje drama mladih dramaturga sa cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti čiji studenti glume su takođe učesnici ovog programa. 

Producentkinja Marija Nikčević,  otkrila je da je prvi gost segmenta “Laboratorija“ glumica Ana Sofrenović, te da će ovaj programski dio podrazumijevati radionice sa odabranim mladim autorima i studentima, pa se “Laboratorija“ ističe najprije kao edukativni i istraživački projekat. 

Lidija Dedović istakla je ideju ne samo ovog festivala već i cijelog programskog plana za 2015. godinu, navodeći da se posebna pažnja želi usmjeriti na slobodu i igru, tj. slobodu kroz igru i to su pojmovi koji će se istražiti kroz sve programe i novine koje je Kraljevsko pozorište Zetski dom pripremilo i isplaniralo za naredni period.

Naglasila je da će godišnji plan i program biti u znaku četiri premijere koje su produkcije Kraljevskog pozorišta i to poznati slovenački reditelj Diego de Brea sa predstavom “Let iznad kukavicijeg gnijezda“, “Venecijanka“ u režiji Lidije Dedović, “„Zločin i kazna“ u režiji Mirjane Medojević, kao i dječija predstava “Ivica i Marica“. 

Animacija publike neće biti usmjerena samo na Cetinjane, kako je najavljeno na konferenciji za medije, već se planira i organizovan prevoz iz drugih gradova, tako da će i publika iz Podgorice, Nikšića, Budve biti u prilici da isprati sve programe Kraljevskog pozorišta. Marija Nikčević istakla je i akciju za mart mjesec koja podrazumijeva cijenu karte od jedan euro za sve programe.