Film sa Žilijet Binoš večeras otvara 65. Berlinale

Filmska adaptacija seksi bestselera “Pedeset nijansi sive”, kao i uloga Kejt Blanšet kao Pepeljugine maćehe u Kenet Braninoj ekranizaciji bajke privlače i pažnju svjetske javnosti
109 pregleda 0 komentar(a)
Žilijet Bino (Novina)
Žilijet Bino (Novina)
Ažurirano: 05.02.2015. 14:31h

Svjetska premijera filma “Nobody Wants the Night" u kojem glumi Žilijet Binoš , otvoriće večeras 65. Berlinski filmski festival, jedan od najprestižnijih filmskih festivala na kojemu će biti oko 400 projekcija. “Nobody Wants the Night” je istorijska drama o hrabrim ženama i ambicioznim muškarcima smještena na Grenland na početku XX vijeka. U tom filmu, jednom od 23 koji se takmiče za Zlatnog medvjeda, glume još Rinko Kikuči i Gabriel Birn.

Dva blokbastera takođe će biti premijerno prikazana večeras na otvaranju 65. filmskog festivala u Berlinu, ali ni “Pedeset nijansi - siva” ni Diznijeva “Pepeljuga” neće se takmičiti za nagradu Berlinala - Zlatni medvjed. U takmičarskom programu biće prikazana 23 filma, od kojih će se 19 takmičiti za glavnu nagradu koja će biti dodijeljena 14. februara, saopštili su organizatori. Berlinale se ove godine može pohvaliti filmovima istaknutih režisera poput Terensa Malika, Pitera Grinaveja, Vima Vendersa i Pabla Laraina.

Ovogodišnji "lajnap" biće uobičajena mješavina “anoreksije, vjerskkog fanatizma, zlostavljanja djece i mučenja”, rekao je u polu šali direktor Berlinala Diter Koslik. “Kada pogledate vijesti, vidjećete da je naš program pogodio srž današnje društvene i političke debate”, izjavio je Koslik.

U tom maniru je “The Club” čileanskog režisera Pabla Laraina o četvorici osramoćenih sveštenika koji žive u izbjeglištvu i teško se prilagođavaju dolasku petog. Film “Body” poljske režiserle Malgorzate Sumovske je priča o policijskom istražitelju i samohranom ocu koji pokušava da uskladi posao sa podizanjem anoreksične kćerke. Takvi filmovi potvrda su da festival ostaje privržen svojim korijenima ali, piše Rojters, filmska adaptacija seksi bestselera kao i uloga Kejt Blanšet kao Pepeljugine maćehe u Kenet Braninoj ekranizaciji bajke privlače i pažnju svjetske javnosti. Za film “Pedeset nijansi - siva” u pretprodaji je već prodato nevjerovatnih 2.75 miliona karata u 39 zemalja svijeta. Film stiže na redovne repertoare domaćih bioskopa 12. februara. I u Srbiji i Crnoj Gori vlada pomama za kartama za premijeru ovog naslova i distributerska kuća Taramount film zbog nezapamćenog interesovanja konstantno uvodi nove projekcije u bioskopima.

Milioni žele da vide “ Pedeset nijansi sive”

Direktor festivala Diter Koslik je odbacio optužbu da festival pokušava da zaradi prikazivanjem filma “ Pedeset nijansi - siva” rađenog prema istoimenom bestseleru E.L. Džejms koji je prodat u svijetu u preko 100 miliona primjeraka.

“Bili bismo ludi da smo odbili premijeru u Zoo Palasu (nedavno restaurisanom berlinskom bioskopu). Milioni ljudi žele da vide ovaj film. Biće hit u pravom smislu te riječi”, rekao je on.

“Pepeljuga” takođe privlači sličnu pažnju zahvaljujući glumačkoj ekipi, ali i više podrške jer je zasnovana na Diznijevom crtaću “Pepeljuga” koji je na prvom Berlinalu 1951. osvojio Zlatnog medvjeda kao najbolji mjuzikl.

“Ne možete da imate samo meni sastavljen od filmova o dječijoj prostituciji, silovanju i siromaštvu. Potrebno vam je nešto da vas razmrda”, smatra kritičar Varajetija Džej Vajsvberg. “Da li će 'Pepeljuga' biti to nešto? Nemam pojma ali će bar dovesti zvijezde na crveni tepih”, kazao je Vajsvberg.

Bonus video: