Poznati dobitnici nagrade 48. Hercegnovskog zimskog salona

52 pregleda 0 komentar(a)
Nataliji Mijatović rad, Foto: Slavica Kosić
Nataliji Mijatović rad, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.02.2015. 14:17h

Tri ravnopravne nagrade 48. Hercegnovskog zimskog salona dodijeljene su Nataliji Mijatović, slikarki i profesorki na Bingamton univerzitetu u Americi, za njene recentne radove, akrilike i grafite na drvetu iz 2014. godine, Damjanu Kovačeviću, likovnom stvaraocu iz Beograda za lavirane crteže koji svjedoče o osobenosti njegovog slikarskog postupka, Milki Delibašić, slikarki iz Nikšića za iskreno artikulisanje crtačke emocije.

Tročlani žiri u sastavu Borka Božović, istoričarka umjetnosti i direktorka beogradske galerije "Haos", Ana Ivanović, istoričarka umjetnica i kustosica Narodnog muzeja Crne Gore i Kristina Milatović, istoričarka umjetnosti iz Herceg Novog, koja je naknadno uključena umjesto Olivije Ivanović-Strugar, odluku o nagradama donio je jednoglasno.

Nagrada koja se odnosi na pravo izlaganja, ovoga puta podijeljena je dvojici umjetnika Vladimiru Laliću za crtež ugljenom i Predragu Terziću za crteže na ZIDU.

Žiri je pohvalio Petra Delijevića za njegov inovativni pristup crtačkom mdiju, sagledanom u 3D lentikular printu i Mašu Đuričić za njen izuzetan video rad "Igra", realizovan uz akustičnu dinamiku Dragoljuba Đuričića.

Predsjednik SO Andrija Radman večeras će u 19 sati u galeriji Josip Bepo Benković svečano otvoriti 48. Hercegnovski zimski salon.

Bonus video: