Otkriven lijek za običnu prehladu

5 komentar(a)
prehlada, Foto: Shutterstock
prehlada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2015. 13:13h

Zahvaljujući najnovijem naučnom otkriću, najobičnija prehlada može postati stvar prošlosti, piše B92.

Ukoliko se u danima pred nama, odnosno u praksi ispostavi da je ovo otkriće važno koliko naučnici sada smatraju da jeste, to može biti prava revolucija u medicini. Naime, virus prehlade bi se u budućnosti mogao potpuno obuzdati tako što bi se stopiralo repliciranje molekula.

Naučnici sa univerziteta Lids i Jork su kompjuterskim putem istraživali molekul virusa i strukturu njegove ribonukleinske kiseline, kada su iznenada otkrili sakriveni kod.

Međutim, prije nego što ovo otkriće uđe u svakodnevno eksploatisanje, neophodno je prvo izvršiti testove na životinjama koje su zaražene ovim virusom. Naučnici kažu "da bi ovo otkriće moglo da virus sasiječe u korijenu".

Piter Stokli, profesor biološke hemije sa univerziteta u Lidsu, poredi otkrivanje ove informacije sa rješenjem enigme koja ljekarima daje na uvid tačan način po kom virus funkcioniše.

"Zahvaljujući ovom otkriću, ne samo da smo u stanju da tumačimo novootkrivene genetske kodove, već možemo da utičemo na njih u cilju sprečavanja širenja virusa", rekao je profesor Stokli britanskom Telegrafu.

Njegov kolega sa univerziteta, doktor Roman Tuma je za isti list izjavio:

"Već decenijama nam je poznato da ribonukleinska kiselina nosi genetske poruke koje stvaraju virusne proteine, ali nismo znali da se u strukturi znakova koje koristimo za označavanje genetske informacije, zapravo nalazi kod koji reguliše formiranje samog virusa. To je kao da ste otkrili tajnu poruku na osnovu izvještaja iz dnevnih novina, a onda ste došli do informacije koja vam omogućuje da dešifrujete cio sistem iza te poruke", zaključio je Tuma, prenosi B92.

Bonus video: