U IZDANJU "NOVE KNJIGE"

Roman "Budenbrokovi" u Gradskim knjižarama

Roman Tomas Mana govori o opadanju buržoazije koje je prikazano kroz propadanje jedne ugledne trgovačke porodice
121 pregleda 1 komentar(a)
Budenbrokovi, Foto: Nova knjiga
Budenbrokovi, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 05.02.2015. 13:21h

Ljubitelji pisane riječi mogu uživati u jednom od najpoznatijih i najznačajnijih djela njemačke književnosti, prvom romanu Tomasa Mana "Budenbrokovi", koji je objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga u saradnji sa Novom knjigom Plus iz Beograda.

Roman Tomas Mana govori o opadanju buržoazije koje je prikazano kroz propadanje jedne ugledne trgovačke porodice. Radnja romana se dešava u Libeku, rodnom gradu Tomasa Mana, i kroz nekoliko generacija u XIX vijeku, prati propadanje bogate i ugledne trgovačke porodice Budenbrok.

U središtu dešavanja su: otac koji je pored beskrajne ljubavi spreman da žrtvuje sreću svoje djece, poslovni neuspjesi oca ali i njegovih sinova, sukobi između braće i nesrećni brakovi… Autor na izvanredan način slika unutrašnja stanja likova i njihove unutrašnje sukobe. Svaki lik ima svoje karakteristike, ali isto tako u svakom od njih prepoznajemo njihove porodične sličnosti.

Tomas Man je za Budenbrokove 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Ovo njegovo remek-djelo, kao porteret društva, teško da ima premca u njemačkoj književnosti. Među njegovim najznačajnijim djelima pored Budenbrokovih su i Čarobnig breg, Smrt u Veneciji, koja se mogu naći u svim Gradskim knjižarama u izdanju Nove knjige i Nove knjige plus.