Čekaće da im Njemačka izruči Kalića

"Predaja Kalića Njemačkoj nije ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje od Njemačke, za svrhe dostupnosti pravosudnim organima Crne Gore za vođenje krivičnog postupka",navodi se u saopštenju
7 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2015. 15:44h

Ministarstvo pravde pratiće tok krivičnog postupka, koji se u Njemačkoj vodi protiv Rožajca Safeta Saja Kalića, kako bi što ranije obezbijedili njegovo prisustvo u bjelopoljskom sudu.

U resoru Duška Markovića tvrde da nijesu obavezni da obavještavaju crnogorsku niti bilo koju drugu javnost o procesu koji se protiv crnogorskog državljanina vodi u drugoj zemlji.

"Ali od SR Njemačke, zbog krivičnog postupka u Crnoj Gori, tražićemo obavještenja o toku ovog postupka za svrhe podnošenja Njemačkoj zahtjeva, koji za cilj imaju obezbjeđenje prisustva Safeta Kalića, za vođenje postupka u Crnoj Gori, u skladu sa propisima koji su na snazi između naše države i SR Njemačke u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”, piše u saopštenju.

Najtraženiji Rožajac u ponedjeljak je iz Beča predat vlastima u Njemačkoj, koje su da godinama tražile zbog krivičnog postupka zbog trgovine drogom. On je smješten u zatvoru Ahen - najzapadnijem gradu na granici sa Holandijom i Belgijom.

Ministarstvo pravde ranije je tražilo od Beča izručenje Kalića Crnoj Gori, ali su austrijske vlasti odlučile da ga po potjernici Njemačke predaju sjevernim komšijama.

"Evropski nalog za hapšenje je obavezujući za države članice i upućuje na njihovu direktnu komunikaciju. Predaja Safeta Kalića Njemačkoj nije ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje od Njemačke za svrhe dostupnosti pravosudnim organima Crne Gore za vođenje krivičnog postupka”, navodi Ministarstvo pravde.

Oni su naveli i da su u Beču dali saglasnost da kolege u Njemačkoj mogu izručiti Kalića Posgorici, i bez njihovog novog odobrenja.

Safet Kalić uhapšen je 20 oktobra prošle godine, a njemu se u odsustvu sudilo zbog pranja 7,7 miliona eura.

Presuda Kaliću, njegovom bratu Mersudinu i supruzi Amini trebalo je da bude izrečena početkom novembra, ali je odlučeno da se sačeka njegov dolazak.

Kalićima je privremeno zamrznuta imovina vrijedna 22 miliona eura.

Bonus video: