Ivanovič ostaje još u Crnoj Gori

0 komentar(a)
Vlado Vuković, Foto: Savo Prelević
Vlado Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 09:26h

Apelacioni sud ukinuo je rješenje da se Vladimir Gligorov Ivanovič (62) izruči Ruskoj Federaciji zbog okončanja krivičnog postupka u toj državi.

Rješenje Višeg suda o izručenju, ukinito je na osnovu žalbe branioca ruskog državljanina, advokata Vlada Vukovića.

Iz Apelacionog suda konstatovali su da se ne slažu podaci iz spisa Višeg suda u Podgorici i oni iz molbe Ruske Federacije za izručenje, dostavljena Ministarstvu pravde Crne Gore. Prvostepeni sud prethodno je konstatovao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izdavanje Vladimira Gligorova Ivanoviča, ruskim vlastima.

“Iz spisa predmeta prvostepenog Višeg suda i iz sadržine molbe Ruske Federacije utvrđuje se da se okrivljeni Vladimir Gligorov Ivanovič potražuje u cilju krivičnog gonjenja okrivljenog zbog krivičnog djela - nelegalna sječa šume izvršena u posebno velikom obimu, od strane grupe lica, po prethodnom dogovoru i krivičnog djela - krađa, izvršena od strane grupe lica, po prethodnom dogovoru, u posebno velikom obimu. Dok bi se iz sadržine molbe Ruske Federacije, za izručenje, dostavljena Ministarstvu pravde Crne Gore, imajući u vidu zakonske odredbe krivičnog zakonika Ruske Federacije, dalo zaključiti da se izručenje okrivljenog traži zbog dva krivična djela nelegalne sječe šume i jedno krivično djelo krađe. Viši sud će se jasno odrediti za koja krivična djela je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje”, piše između ostalog u odluci Apelacionog suda.

Vladimir Gligorov Ivanovič uhapšen je na podgoričkom aerodromu.

Njegov bivši advokat Srđan Lješković, izjavio je tada “Vijestima” da je njegov klijent ozbiljan poslovan čovjek koji nije imao sukoba sa zakonom. “Planirao je da napravi nešto slično poput Silikonske doline u SAD i imao je pravo da radi do 2015. kada je mogao produžiti ovaj ugovor na 49 godina. O stanju u šumama bio je obaviješten ministar Sergej Šojgu, tada ministar za vanredne situacije”.

Bonus video: