Monika Seleš: Nisam mogla da prestanem da jedem, sramota me

"Bilo mi je jako teško da shvatim kako na terenu mogu da budem tako skoncentrisana i disciplinovana u treningu, ali u isto vrijeme nemam nikakvu kontrolu kad je u pitanju ishrana"
153 pregleda 2 komentar(a)
Monika Seleš, Foto: Screenshot
Monika Seleš, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.02.2015. 09:19h

Monika Seleš je odavno javno progovorila o svojim problemima sa prejedanjem, ali sad se nada da će još jednom uspjeti da pomogne onima koji se bore s istim problemima koje je i ona imala.

U saradnji sa udruženjima Binge Eating Disorder i National Eating Disorders pokrenula je novu kampanju o kojoj je za People kazala: "Trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na pričanje o tome. To je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila da učestvujem u kampanji - da podignem svijest o tome da je prejedanje stvaran medicinski problem".

41-godišnja Seleš poremećaj u prehrani razvila je kao odrasla osoba, u trenucima dok se borila sa traumom nakon što je 1993. godine izbodena na terenu, ali i očevom bolešću, rakom prostate.

"Nisam mogla da kontrolišem jedenje. Prejedala bih se u čipsu, perecima i kolačima. Pojela bih goleme količine hrane u jako kratkom roku", kazala je.

Dodala je i da joj je najteže od svega bilo da shvati kakvo je to stanje u kojem se nalazi, iako je to najčešći poremećaj u prehrani kod Amerikanaca, češći i od bulimije i od anoreksije.

"Bilo mi je jako teško da shvatim kako na terenu mogu da budem tako skoncentrisana i disciplinovana u treningu, ali u isto vrijeme nemam nikakvu kontrolu kad je u pitanju ishrana. Bilo me je jako stid".

Tek kad je potražila pomoć osjetila je "vrlo veliko olakšanje".

"Sada mogu da jedem u društvu i ne osjećam potrebu da se vratim kući ili u hotel i nastavim sa prejedanjem. Ali to je još u meni, tako da je zapravo potrebno naučiti kako da se sa tim nosite", rekla je ona.

Bonus video: