MOĆNI TRIPTOFAN

Kako vas jaja čine boljim ljudima?

Svim učesnicima je bilo plaćeno 10 eura zbog toga što su učestvovali u istraživanju i predloženo im je da dio tog novca doniraju nekoj humanitarnoj organizaciji.
7 komentar(a)
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2015. 07:49h

Na osnovu istraživanja sprovedenog na Institutu Lejden u Holandiji dokazano je da sastojak koji se nalazi u jajima djeluje na mozak tako da navodi osobe da budu mnogo darežljivije.

Istraživanje je otkrilo da je visok nivo triptofana, važne aminokiseline, nađen u jajima, ribi i mlijeku, prenosi Independent. Ova aminokiselina igra značajnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji utiče na raspoloženje i društveno ponašanje.

“Prvi put smo sproveli istraživanje o tome koliko sastojci namirnica poput ribe, jaja, soje i mleka, utiču na darežljivost, i otkrili smo da dobrotvorne donacije mogu biti uvećane konzumacijom suplemenata koji se nalaze u određenoj hrani a koji su povezani sa serotoninom”, izjavili su istraživači sa Instituta u Holandiji. U ovom istraživanju je učestvovalo trideset i dvoje muškaraca i žena koji su prošli kroz niz testova i pregleda.

Polovina njih je dobila 0,8 grama praha koji sadrži triptofan (otprilike se ista količina nalazi i u tri jajeta), a druga polovina prah koji ga nema. Svim učesnicima je bilo plaćeno 10 eura zbog toga što su učestvovali u istraživanju i predloženo im je da dio tog novca doniraju nekoj humanitarnoj organizaciji.

Oni kojima je dat prah sa triptofanom donirali su mnogo više od druge polovine učesnika. Nije sasvim jasno kako ova aminokiselina ima takav efekat, ali se pretpostavlja da oksitocin - tzv. hormon maženja ima nekog udjela, jer su oblasti u mozgu povezane sa serotoninom i oksitocinom bliske.

“Moguće je da je volja za doniranjem novca uzrokovana efektom koji serotonin ima na nivo oksitocina”, izjavili su naučnici učesnici ovog istraživanja.