Svi protiv nalaza ljekara vještaka

Mugoša je advokatu kazao da je znao da je Nikezić imao pištolj "CZ 99" koji je navodno nabavio sredinom 90-ih godina
82 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Mugoša, Foto: Boris Pejović
Nebojša Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2015. 16:30h

Uzburkao je strasti juče u sudnici nalaz Komisije ljekara vještaka o stepenu uračunljivosti Nebojše Mugoše, optuženog za ubistvo kuma Nebojše Nikezića. I branilac okrivljenog i punomoćnik oštećene porodice prigovorili su tom izvještaju...

Mugošin advokat Tomislav Dedić, ocijenio je da je osnovni promašaj ljekara u tome što u nalazu navode da stanje afekta gnjeva visokog intenziteta, u kome se optuženi nalazio, ne može da pređe u srednji intenzitet za kratko vrijeme. Predložio je da se obavi novo psihološko-psihijatrijsko vještačenje u Beogradu, ali je sud to odbio.

Punomoćnik porodice Nikezić, advokat Rajko Božović, rekao je da prigovara nalazu jer su vještaci pošli od pretpostavke da je Nikezić pokazao provokativno ponašanje: “Što nije tačno, već je po stavu oštećene porodice Mugoša planirao ovo ubistvo, pa ovaj oblik svijesti isključuje svaki afekat i uticaj na smanjenu uračunljivost".

I Mugoša je konstatovao da su vještaci pristrasni i da su takvim nalazom povrijedili pretpostavku nevinosti. Odgovarajući na pitanja advokata Božovića, vještak neuropsihijatar Stanko Milić rekao je da se prilikom izrade nalaza i mišljenja daje cjelokupno ponašanje optuženog - neposredno prije ubistva, čin ubistva i nakon ubistva.

Vještak je, između ostalog, rekao da su analizirali spise predmeta, kao i izjave svjedoka i odbranu optuženog, koji je naveo da ga je kum Nikezić vrijeđao i dva puta ošamario, od čega je posrnuo. Božović je pitao da li je značajno to što je Mugoša pobjegao nakon što je pucao, a dr Milić je odgovorio da to nije uobičajeno ponašanje za onog ko počini djelo u afektnom stanju.

Milić je, odgovarajući Dediću, kazao da je Komisija ljekara vještaka u nalazu navela da je kod Mugoše postojala amnezija nakon ubistva, ali da to nije od značaja za sposobnost shvatanja značaja krivičnog djela i upravljanje svojim postupcima.

Podsjećajući na odbranu Mugoše - da ga je Nikezić napao i vrijeđao, Dedić je pitao vještaka Milića - kako se to manifestovalo na anksioznu osobu, odnosno kako se provokativna situacija odražava na ličnost koja ima napetost i anksioznost.

"Posle dva šamara, opsovao mi je majku i prijetio da će me iskasapiti", citirao je Dedić dio odbrane Mugoše.

Milić je dodao da je na ta pitanja detaljno odgovorio u nalazu i ranijem glavnom pretresu i da ostaje kod toga da je kod Mugoše u vrijeme ubistva postojao "afekat gnjeva visokog intenziteta". Odgovarajući na pitanja branioca, Mugoša je kazao da je imao saznanje da je Nikezić imao pištolj "CZ 99" koji je nabavio sredinom 90-ih godina.

Prema navodima optužnice, Mugoša je 17. februara 2011. godine u Podgorici ubio Nikezića, na podmukao način i iz koristoljublja.

Milić: Optuženi Mugoša je zdrava osoba

U nalazu vještaka piše da se Mugoša nalazio u stanju afekta razdraženosti i bijesa srednjeg intenziteta kada ubio Nikezića. Milić je rekao da okrivljeni ima strukturu prilagođene ličnosti, da nema agresivnosti u ponašanju i da se radi o zdravoj osobi.

U nalazu se navodi da je Mugoša osoba visokoprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ne pokazuje simptome trajnog duševnog oboljenja, niti težeg duševnog poremećaja.

"Smatramo da se radi o zdravoj osobi. Nema simptoma koji bi upućivali na pato loški afekat".

Bonus video: