Nikola Grbić novi selektor Srbije

134 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Grbić, Foto: Www.terrenostre.info
Nikola Grbić, Foto: Www.terrenostre.info
Ažurirano: 03.02.2015. 14:32h

Odbojkaška Srbija je izabrala nasljednika Igora Kolakovića, i odabrala je igračku legendu - Nikola Grbić, jedan od najboljih tehničara i odbojkaša svijeta svih vremena, novi je selektor "orlova".

"Naravno da sam izuzetno zadovoljan pozivom da preuzmem kormilo reprezentacije. Bavim se trenerskim poslom samo četiri mjeseca i mislim da je ovo izuzetno velika čast nakon tako kratko provedenog vremena na klupi jednog kluba", rekao je Grbić za sajt OS Srbije.

Po završetku više nego uspješne igračke karijere, osvajanjem titule prvaka Rusije sa Zenitom, Nikola Grbić je prošle godine započeo trenersku karijeru na klupi italijanske Peruđe, vicešampiona Italije.

Grbić je sa Peruđom trenutno četvrti u prvenstvu Italije, a izborio je plasman u plej-of 12 rundu Lige šampiona sa pet pobjeda u šest mečeva u grupnoj fazi LŠ.

"Čovek se uči dok je živ. Ja sam na početku nove karijere i sigurno da imam još dosta stvari da naučim. Imao sam dugu karijeru i za ovo kratko vrijeme koliko se bavim ovim poslom shvatio sam da su to dvije vrlo različite stvari i da je moja percepcija stvari kao igrača bila suviše sužena u odnosu na ono što jedan trener treba da vidi", kazao je Grbić.

"Mislim da ću biti spreman za posao koji me čeka", dodao je mlađi od braće Grbić..

Nikola Grbić je 1997. proglašen za najboljeg igrača Evrope, a 2013. je primljen u „Odbojkašku aleju slavnih“ u Miliču, u Poljskoj.

Igračku karijeru je počeo u GIK Banatu iz Zrenjanina, a zatim je igrao u Vojvodini iz Novog Sada.

Internacionalnu karijeru je počeo 1994. odlaskom u Gabeku iz Montikjarija, a zatim je igrao za Trako iz Katanije, pa ponovo za Gabeku iz Montikjarija, Alpitur Kuneo, Sisli Trevizo, Asistel Milano, Kopru iz Pjaćence, Itas Dijatek Trentino, Bre banku Lanuti Kuneo i Zenit iz Kazanja.

Osvojio je dvije titule prvaka Italije (2008. sa Trentinom, 2010. sa Kuneom), titulu prvaka Rusije (2014, Zenit), tri Kupa Italije (1999. – Kuneo, 2000. – Sisli, 2011. – Kuneo), dvije titule pobjednik Lige šampiona (2000. – Sisli, 2009. – Trentino), dva Super kupa Evrope (1997. – Gabeka, 1999. – Kuneo), titulu pobjednika Kupa kupova (1998. – Kuneo), pobjednika Top Tims kupa (2006. – Pjaćenca) i pobjednika Kupa CEV (Kuneo).

Nikola Grbić je sa reprezentacijom osvojio 19 medalja od 1995. – 2010. Najznačajnije su, naravno, olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine sa SR Jugoslavijom, zlato na EP u Češkoj 2001. i srebro na Svjetskom prvenstvo u Japanu 1998. godine.

Sa Jugoslavijom ima i bronzu na OI u Atlanti, srebro na EP (1997. – Ajndhoven) i četiri bronze na EP (1995. – Atina, 1999. – Beč, 2005. – Rim, 2007. – Moskva). Sa Srbijom je bio bronzani na SP u Italiji 2010. godine.

U Svetskoj ligi je osvojio četiri srebra (2003. – Madrid, 2005. – Beograd, 2008. – Rio de Žaneiro, 2009. – Beograd) i dvije bronze (2002. – Belo Horzonte, 2004. – Rim), kao i tri bronzane medalje u Svjetskom Kupu izazivača (1996.), Svjetskom Kupu šampiona (2001.) i Svjetskom Kupu (2003.).

Nikola Grbić je proglašen za najboljeg tehničara SP 2010. u Italiji, a prije toga je izabran u najbolju postavu SP 2002. u Argentini.

Proglašen je za najboljeg servera Svjetskog Kupa izazivača 1996. u Japanu, kao i za najboljeg tehničara Svjetskog Kupa 2003. u Japanu. 2009. je proglašen za najboljeg tehničara finalnog turnira Svjetske lige u Beogradu.

Na Prvenstvima Evrope, Nikola Grbić je četiri puta proglašavan za najboljeg tehničara: 1997. u Ajndhovenu, 2001. u Ostravi, 2003. u Berlinu i 2005. u Rimu.

"Vijesti" mu se posrećile, san mu se ispunio

Nikola Grbić je govorio za "Vijesti" u novogodišnjem broju. Kada smo mu saopštili da je, prema našim saznanjima, prvi pik za novog selektora Srbije, te da ga je čelnicima OS Srbije predložio i Igor Kolaković, mlađi od braće Grbić je odgovorio:

"Mene niko nije ništa pitao, nisam imao razgovore na tu temu. Čuo sam se nekoliko puta sa predsjednikom OSS Aleksandrom Boričićem povodom nekih drugih stvari, ali se te teme nismo doticali. Boričić je čovjek koji zna da donese pravu odluku u pravo vrijeme", rekao je tada Grbić, i potvrdio da ne može da kaže da nije razmišljao o tome, "jer je to nešto što visi u vazduhu”.

"Već sam izjavio da mi je san da jednog dana sjednem na klupu reprezentacije Srbije, što je odmah interpretirano na pogrešan način. I to još u vrijeme dok je Kolaković bio selektor, prije posljednjeg Svjetskog prvenstva, kada se saznalo da ću biti trener Peruđe. Tada sam rekao da o klupi Srbije ne razmišljam, jer Igor radi odlično posao. Tu je i Slobodan Kovač koji je, takođe, jako dobar trener, i ne bojim se da će na to mjesto doći pravi čovjek. U ovom momentu razmišljam da naučim što više, da uradim što je moguće bolje u tom poslu. A naravno da mi je san da budem selektor. Kad će to biti, ja stvarno ne znam. Nikakve druge konkretne odgovore ne mogu da vam dam, jer sam toliko u frci u Peruđi, igramo svaki drugi dan, i nemam vremena da razmišljam o ničem drugo", dodao je krajem prošle godine Grbić za "Vijesti".

Mjesec dana kasnije san je postao java.

"Hvala od srca!", odgovorio nam je Nikola Grbić nakon što smo mu čestitali izbor za selektora.

Bonus video: