Vlasnici zemlje u Buljarici hoće direktne pregovore sa Katarcima

Mještani, njih oko 40 porodica koji imaju imanja u atraktivnom dijelu polja, sada sa svoje strane žele i traže da budu ravnopravni u razgovorima sa Katarcima. Pauzu u pregovorima države sa stranim investitorom koja je nastupila oko Nove godine koriste da se što bolje organizuju
20 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.02.2015. 20:35h

Vlasnici zemljišta u Buljarici, koje bi trebalo da bude prodato katarskoj kompaniji, u paketu sa 11 miliona kvadrata, tajno su se sastali i dogovorili da formiraju nevladinu organizaciju, kako u cijelom poslu ne bi ostali “kratkih rukava”.

Novu NVO zastupala bi advokatska kancelarija, sa ciljem da se kupcima iz Katara po “tržišnoj i realnoj cijeni” prodaju dva miliona kvadrata, koliko je u vlasništvu starosjedilaca u zaleđu djevičanske plaže u Buljaričkom polju.

Vlada je još u martu prošle godine objavila kako je za Buljaricu zainteresovana kompanija “Construction Development Company International” iz Dohe, koja bi tu gradila turistički kompleks “mix-used resort 'Buljarica bay'. Resort bi, prema najavama, objedinjavao oko 40 hiljada smještajnih jedinica različitog sadržaja u 10 do 12 hotela, kojima bi upravljali međunarodni hotelski operateri, marinu, vile, apartmane i druge turističke sadržaje. Kao izuzetnu Vlada je u svom dokumentu predstavila marinu koja bi se “formirala uvlačenjem morske vode u niski dio Buljaričkog polja”.

Da bi realizovali cijeli posao, investitori iz Dohe, osim državne zemlje, morali bi ili da otkupe ili zakupe i zemljište mještana kao i Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je takođe veliki posjednik u zaleđu Buljarice. Od 11 miliona kvadrata, 8,7 miliona je u vlasništvu države odnosno Opštine Budva, a 2,3 u privatnom vlasništvu. Tri stotine hiljada metara kvadratnih pripada crkvi.

Mitropolit Amfilohije krajem prošle rekao je kako je “dao blagoslov da se se na crkvenoj imovini gradi hotelski kompleks, ali da zemlja neće biti prodata već data u zakup na 99 godina”.

Mještani, njih oko 40 porodica koji imaju imanja u atraktivnom dijelu polja, sada sa svoje strane žele i traže da budu ravnopravni u razgovorima sa Katarcima. Pauzu u pregovorima države sa stranim investitorom koja je nastupila oko Nove godine koriste da se što bolje organizuju.

Zatišje u prodaji Buljarice nastupilo je uoči novogodišnjih praznika nakon što je sa dnevnog reda Skupštine opštine u Budvi iznenada povučena odluka kojom je Savjetu za privatizaciju u Podgorici trebalo odriješiti ruke u pregovorima sa katarskom kompanijom. Tako je izostao i Vladin najavljeni međunarodni tender za izbor strateškog partnera koji bi obezbijedio izgradnju resorta u Buljarici u periodu od 12 do 15 godina.

Izvan Crne Gore, firma “Construction Development Company International” vezuje se za izgradnju luksuznog hotela u vještačkom ostrvu “Pearl Qatar”.

Najveće “divlje” naselje

Da bi posao u Buljarici uopšte mogao da počne Opština Budva bi prethodno morala da donese i plansku dokumentaciju.

DUP “Buljarica I“, koji je urađen, i koji je prošao javnu raspravu, dobio saglasnost Ministarstva održivog razvoja, nije još usvojen u Skupštini opštine, jer je i on iznenada povučen sa posljednjeg skupštinskog zasijedanja.

Buljarica je ujedno i najveće divlje naselje, , što ostaje kao veliki problem koji grad mora da riješi.

Bonus video: