Potčinjavanje umjetničkom geniju

Na ideju o tome da se bavi nesretnim životom Dore Mar koja se rodila 1907. godine u Francuskoj kao Henrijeta Teodora Marković, kćerka hrvatskog arhitekte Josipa Markovića, Slavenka Drakulić došla je nakon što je reditelj i scenarista Željko Senečić zamolio da napiše jedan od priloga za njegov novi film koji se dokumentaristički bavi životom Dore Mar
93 pregleda 0 komentar(a)
Dora Mar
Dora Mar
Ažurirano: 02.02.2015. 16:14h

Jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica Slavenka Drakulić, čiji su naslovi objavljeni u više od 150 izdanja u Hrvatskoj i inostransvu, upravo je završila svoj novi roman, posvećen životu slavne fotografkinje, Pikasove muze i ljubavnice hrvatskog porijekla Dore Mar.

Na ideju o tome da se bavi nesretnim životom Dore Mar koja se rodila 1907. godine u Francuskoj kao Henrijeta Teodora Marković, kćerka hrvatskog arhitekte Josipa Markovića, Slavenka Drakulić došla je nakon što je reditelj i scenarista Željko Senečić zamolio da napiše jedan od priloga za njegov novi film koji se dokumentaristički bavi životom Dore Mar, prenosi Jutarnji list. Roman Slavenke Drakulić, koji u izdanju Frakture izlazi u aprilu, Dori Mar prilazi iz sasvim drugačijeg ugla nego dosadašnje knjige. Naslov romana je “Dora i Minotaur” i inspirisan je istoimenim Pikasovim crtežom nastalim 1937, na samom početku ljubavne veze jednog od najpoznatijih umjetničkih parova XX vijeka.

“Iz iste godine datira i posljednji važni fotografski rad Dore Mar, njen dokumentaristički prikaz nastajanja 'Gernike'. Zato je moja knjiga usresređena na pitanje kako je moguće da se slavna umjetnica - koja je u svoje doba bila uz bok Man Reju - već u drugoj godini ljubavne veze s genijem modernog slikarstva XX vijeka odrekla svoje umjetnosti”, komentariše Drakulić za Jutarnji list.

“Dora Mar ostavila je za sobom kratak dnevnik od 50 i nešto kartica, nešto pisama, postoje neka svjedočanstva savremenika, ali ništa od toga ne govori dovoljno o drami o kojoj ja u fikcionalnom romanu pišem, o vrsti submisivnosti u kojoj presuši nečiji kreativni talent”, objašnjava Slavenka Drakulić.

Bonus video: