Provokativni naslovi iz regiona i svijeta na Zagrebdoxu

Na ZagrebDoxu biće prikazano 150 filmova u 16 programa
50 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Puhovski
Nenad Puhovski
Ažurirano: 02.02.2015. 12:22h

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox najavio je od 22. februara do prvog marta približno 150 filmova u 16 programa, među kojima su nagrađivana ostvarenja i novi provokativni naslovi iz regiona i svijeta.

Uz naslove iz međunarodne i regionalne konkurencije, 11. ZagrebDox nudi tradicionalne programe Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox, kao i nove sekcije Triler dox, Blistok i ZagrebDoXXL.

Najavljena su i dve retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmološkinje Diane Nenadić - autorsko veče Vinka Brešana i retrospektiva hrvatskih muzičkih dokumentaraca.

Uz pobjednički film IDFA-e “O ljudima i ratu”, 11. ZagrebDox nudi u međunarodnoj konkurenciji i aktuelnog kandidata za Oskara “Virunga” Orlanda fon Ajnzidla, kao i pobednički film DOK Lajpciga, francuski “Pravila igre” autorskog para Klodin Bori i Patrisa Šanjara. Najavljen je i potresan 15-minutni holandski film “Olupina”, nagrađen Srebrnim leopardom u Lokarnu, koji prati događaje koji su uslijedili neposredno nakon tragedije kod italijanskog ostrva Lampedusa, u kojoj je poginulo 300 afričkih emigranata.

Regionalna konkurencija, uz već ranije najavljeno novo ostvarenje austrijskog reditelja Ulriha Zajdla “U podrumu”, uključuje i novi film Želimira Žilnika “Destinacija_Serbistan”. Iz Srbije je najavljen i film “U mraku” Gorana Stankovića, a iz Bosne i Hercegovine “Rus” Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića.

“Izuzetno smo ponosni što i ove godine u regionalnoj konkurenciji imamo velik broj domaćih dokumentaraca koji će upravo na ZagrebDoxu doživjeti svjetske premijere”, kazao je na konferenciji za medije Nenad Puhovski, direktor festivala. On je najavio hrvatska ostvarenja “Veruda” Igora Bezinovića, “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića, “Riba ribi grize rep” Nevena Hitreca, “Posljednjih 100” Morane Komljenović, “Bolesno” Hrvoja Mabića.

Bonus video: