Nikšić: Koncerti, predstave, filmovI, izložbe u sklopu Programa podrške razvoju kulture

Perišić je istakla i da će info dan, koji organizuju Ministarstvo kulture i Desk za kreativnu Evropu, biti prilika da se predstavnici civilnog sektora upoznaju sa konkursima za ovu godinu
84 pregleda 2 komentar(a)
Programa podrške razvoju kulture, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Programa podrške razvoju kulture, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2015. 12:29h

U sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću u toku februara biće organizovano 20 manifestacija i to po četiri koncerta, predstave, isto toliko filmskih projekcija, tri izložbe, dvije večeri poezije, info dan, kao i književno veče Milisava Popovića i "Kultopis" sa Borom Stjepanovićem.

To je saopštila Kristina Radović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen februarski repertoar.

Prema riječima Tanje Perišić, šefice marketinga Nikšićkog pozorišta, prva predstava koja će biti održana u novootvorenoj rekonstruisanoj pozorišnoj sali su „Nobelovci“. To će biti poklon Opštine učenicima nikšićke Gimnazije, a zatim slijede predstave "Hormoni", Gradskog pozorišta iz Podgorice i "Menjamo žene", beogradske scene "Kult", dok će predstava "Komad" NVO "Art 365" biti izvedena na "Sceni 213".

Perišić je istakla i da će info dan, koji organizuju Ministarstvo kulture i Desk za kreativnu Evropu, biti prilika da se predstavnici civilnog sektora upoznaju sa konkursima za ovu godinu.

Potpredsjednik Opštine Milorad Jovanović kazao je da otvaranjem pozorišne sale imaju još veću obavezu da organizuju programe koji će privući što više publike, posebno one mlađe.

Prema njegovim riječima ove godine će Nikšićko pozorište realizovati nekoliko pozorišnih produkcija. Jedna je već u pripremi i premijera bi trebalo da bude u aprilu, a obećao je da neće zaboraviti ni najmlađe za koje će biti urađene jedna ili dvije predstave.

Ove godine će se u sklopu Programa podrške nastaviti radovi na zaštiti kulturne baštine tako da će u februaru, kako je kazao Jovanović, početi sa zamjenom stolarije na Dvorcu kralja Nikole, a nada se do će do kraja godine biti završena i njegova fasada.

"Tu je i obnova mostova, Rimskog i Carevog, a promovisaćemo i arheološka nalazišta, prije svega Crvenu stijenu, gdje je dosta urađeno na infrastrukturi, kako bi je turistički valorizovali", kazao je Jovanović.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić kazala je da je u toku prethodne godine ostvaren „dobar i kvalitetan efekat“, da je realizovano 254 manifestacija i zabilježen veliki aktivizam nikšićkih javnih ustanova.

Istakla je da će ove godine posebna pažnja biti posvećena reorganizaciji ustanova kulture, kao i da se nada da će Opština Nikšić početi sa izradom strateškog plana koji bi definisao programe iz oblasti kulture u narednom petogodišnjem periodu.

Bonus video: