Hrana koja "topi" salo: Žitarice, čili, zeleni čaj, grejp...

101 pregleda 1 komentar(a)
žitarice, banana, Foto: Shutterstock
žitarice, banana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2015. 11:47h

Svaki dan trebalo bi jesti između 30 i 60 posto proteina jer oni čuvaju mišiće koji sagorijevaju najviše masnoća, kaže nutricionistica Marić Bulat.

Svi nutricionisti slažu se sa tvrdnjom da metabolizam može normalno raditi bez obzira na godine, no kako organizam stari, tako je potrebno smanjivati unos ugljikohidrata i šećera, a povećati unos proteina i prehrambenih vlakana.

"Nije bitno je li osoba u treningu ili nije, odabir namirnica koje potiču sagorijevanje masnoća neka vam postane svakodnevica i vaš će metabolizam raditi kako hoćete", objašnjava Marić Bulat.

Uz korištenje nekih od osam top namirnica koje sadrže aktivne tvari koje pomažu u bržem sagorijevanju masnog tkiva potrebno je imati na umu da usporavanju metabolizma i skladištenju masti doprinosi i preskakanje obroka.

"Organizmu se šalje poruka da pohranjuje energiju u obliku masnog tkiva umjesto da je troši, a s druge strane, redoviti manji obroci ubrzavaju metabolizam. Zato se preporučuje jesti pet obroka na dan od kojih su tri glavna i dva međuobroka. Namirnice koje potiču brže sagorijevanje masnog tkiva možemo jesti u svakom obroku, u zavisnosti od koje namirnici se radi i uzimati je kao međuobrok ili dio glavnog obroka", objašnjava nam nutricionistica Sanja Ćosić iz Definicije hrane.

Začini poput čili papričica ili đumbira zapravo su detoks-varijanta. Djeluju tako da povećavaju unutarnju tjelesnu temperaturu i na prirodan način potiču izmjenu stvari i ubrzavaju metabolizam pa ih svakako uvrstite na jelovnik.

Zeleni čaj

Bogat je flavonoidima, pogotovo katehinima koji imaju antioksidativni učinak, i tako podstiče brži rad metabolizma.

Cimet

Sadrži cinamaledehid koji sa drugim prisutnim fitonutrijentima pomaže regulaciji razine šećera u krvi i tako smanjuje apetit.

Grejp

Sadrži naringin koji potiče topljenje uskladištenih masnih stanica, ali sadrži i likopen te vitamine A i C koji jačaju imunitet.

Ananas

Sadrži bromelain, spoj koji pomaže stanicama gušterače da razgrade hranjive stvari, tako da ih organizam može iskoristiti kao energiju.

Žitarice

Poput kvinoje ili zobenih pahuljica sadrže prehrambena vlakna koja pomažu da se duže osjećate sitima. Sporije se probavljaju.

Meso

Puno je proteina, a sadrži vrlo malo masti. Čisti proteini dulje osiguravaju sitost, a tijekom razgradnje hrane sagorijevaju više kalorija. Druga uloga im je izgradnja mišića koji potiču sagorijevanje masti.

Bonus video: