Osam znakova koji ukazuju da je vaš brak osuđen na propast

Prema istraživanju univerziteta Emori, veća je vjerovatnoća za razvod kod onih parova koji su potrošili brdo novca na vjenčanje
2 komentar(a)
ljubav, razvod, Foto: Shutterstock
ljubav, razvod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2015. 08:07h

Ljubavni odnosi su vrlo komplikovani, a ponekad, usprkos brojnim razlikama, neki partneri uspijevaju da opstanu u braku.

The Huffington Post otkriva moguće razloge propasti braka koji su bili vidljivi i prije nego što ste izgovorili sudbonosno "da". Evo osam znakova koji pokazuju da vaš brak neće potrajati:

Različit pogled na finansije

Ako se u ranoj fazi veze svađate oko novca i imate različit stav o tome, to nikako nije dobar znak. Istraživanje Univerziteta u Kanzas Sitiju pokazalo je da je upravo novac najčešći razlog propasti braka, bez obzira na društveni status.

Prebrzo ste se vjenčali

Naravno, ovde nema strogih pravila, međutim istraživanje univerziteta Emori pokazalo je da je stopa razvoda obrnuto proporcionalna dužini veze para prije ulaska u brak. Npr. par koji je u vezi tri godine ima 39 posto manju vjerovatnoću da će se razvesti od para koji je prije ulaska u brak bio godinu dana u vezi.

Različite navike po pitanju alkohola

Sasvim očekivano, parovi u kojima je jedan partner zavisan od alkohola osuđeni su na propast, potvrdilo je istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Bufalu. Zanimljivo je da ako su oboje skloni alkoholu, manja je vjerovatnoća razvoda! Razlika u navikama (više i od samog alkohola) zapravo uzrokuje probleme.

Oboje želite predbračni ugovor

Ako ste više vremena potrošili na detalje oko predbračnog ugovora nego na pripreme za put na bračno putovanje, to nije dobar znak za budućnost vašeg bračnog života. Kako je objasnio V. Bradford Vilcok u New York Timesu, želja za potpisivanjem predbračnog ugovora jasan je pokazatelj da nema potpunog povjerenja između partnera. Vilcok navodi da bračni par koji dijeli svoje finansije ima veće šanse za uspjeh.

Imali ste raskošno vjenčanje

Prema istraživanju univerziteta Emori, veća je vjerovatnoća za razvod kod onih parova koji su potrošili brdo novca na vjenčanje.

Imate razvedene članove u porodici ili među prijateljima

Razvod je poput društvene zaraze koja se širi među prijateljima i porodicom. Ako se neko razveo u vašoj okolini, velika je vjerovatnoća da će to zadesiti i vas. Osobe koje su se rastale mogu uticati ne samo na svoje prijatelje, već i na prijatelje svojih prijatelja.

Velika razlika u godinama

Ista studija univerziteta Emori pokazala je da se supružnici između kojih postoji velika razlika u godinama, nažalost, puno češće razvode od onih koji su istih ili približnih godina. Naime supružnici sa 10-godišnjom razlikom u godinama imaju 39 posto više šansi za razvod od bračnih partnera istih godiina, pokazalo je istraživanje.

Mladi ste ušli u brak

Istraživanje koje je sproveo The National Marriage Project pokazalo je da će se parovi koji se vjenčaju u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama prije razvesti od onih koji su u kasnijem životnom dobu izgovorili sudbonosno "da".

Bonus video: