KO JE ZATAJIO?

Tajne službe "žmurile" dok se pripremalo ubistvo Osmanagića?

Jedan od vođa crnogorskog podzemlja - Osmanagić, likvidiran je 16. septembra hicem iz snajpera
123 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2015. 20:23h

Da neko iz policije nije zatajio ili namjerno zažmurio, likvidacija Baranina Armina Muše Osmanagića mogla je biti spriječena.

To je ocijenio bivši član Odbora za bezbjednost i odbranu i aktuelni poslanik Demokratskog fronta Zoran Miljanić.

Jedan od vođa crnogorskog podzemlja - Osmanagić, likvidiran je 16. septembra hicem iz snajpera.

Iz Uprave policije dva mjeseca nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - kako je moguće da su prethodno spriječili likvidaciju vođe najjačeg barskog klana Luke Đurovića, a to nijesu uspjeli u slučaju Osmanagića.

Obojica su u policijskim evidencijama bili označeni kao bezbjednosno interesantne osobe i bili su pod posebno prismotrom policije i tajne službe.

I Miljanić tvrdi da su sada već pokojni Đurović i Osmanagić bili pod pojačanim policijskim nadzorom.

“To je i doprinijelo sprečavanju Đurovićeve likvidacije... Svi članovi kriminalnih klanova su pod pojačanim policjskim nadzorom i pitanje je kako Osmanagić, osoba pod pojačanim nadzorom, biva ubijen na taj način. Očigledno je da je neko zatajio”, kazao je Miljanić.

Policija je ranije saopštila da je spriječila likvidaciju Đurovića tako što je sredinom juna 2013. godine uhapsila Nikšićanina Veselina Pantovića (35). Kod njega su tada pronašli eksploziv i Lukinu fotografiju.

Iz vrha Uprave policije, “Vijestima” je tada rečeno da je tog ljeta, osim Đurovića, namjeravao da likvidira i dvojicu njegovih najbližih saradnika - Mirka Mićića i Bobana Markovića.

Uprkos svemu, to djelo nikada Pantoviću nije stavljeno na teret i on je osumnjičen za nelegalno držanje oružja.

Miljanić je kazao da je onaj ko je u policiji bio zadužen za praćenje kretanja Osmanagića, morao znati da se nešto po tom pitanju sprema.

“Kao što se desilo kada je trebalo da bude atentat na Luku Đurovića. Tada je policija spriječila Veselina Pantovića da ga ubije. To su dva slična i bliska slučaja, samo su epilozi drugačiji. U prvom je policija reagovala pravovremeno, lišila slobode Pantovića i spriječila teroristički čin, aktiviranje eksploziva, a u ovom slučaju dolazi do likvidacije Osmanagića”, kazao je Miljanić.

Osmanagić je ubijen na pragu bašte svog restorana “Savoja” u Baru.

Ubice su tog dana u ukradenom “reno meganu” više od pola sata čekale Osmanagića na parkingu preko puta restorana, a onda ga upucale iz snajpera...

Nakon ubistva, “meganom” bježe do Željezničke stanice u Baru, gdje su u šipražju napuštenih kolosijeka zapalile automobil i oružje.

Đurović je poginuo u saobraćajnoj nesreći krajem septembra 2013. godine.

Neki će preživjeti samo ako postanu zaštićeni svjedoci

Nekadašnji član Odbora za bezbjednost i bivši policajac, kazao je da ne treba zaboraviti da je Osmanagić pominjan u raznim slučajevima nerasvijetljenih ubistava kao jedan od učesnika:

“Sve to dovodi do sumnje da je došlo do likvidacije nezgodnog i nepoželjnog svjedoka. Mislim da je ostao još mali broj takvih svjedoka i pitanje je da li treba očekivati dalje likvidacije ili bi možda ti koji su ostali, trebalo da razmisle i prijave se kao zaštićeni svjedoci da ne bi doživjeli sudbinu Osmanagića”, poručio je Miljanić.

Galerija