Cipras: Samo nam treba "vrijeme da predahnemo"

Cipras insistira na tome da odluka njegove vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamjenu za pozajmice Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, prenio je AFP
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 31.01.2015. 17:52h

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras pokušao je danas da smiri tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da njegova ljevičarska vlada ne traži konflikt već joj je samo potrebno "vrijeme da predahne".

"Nijedna strana ne traži konflikt, a naša namjera nikad nije bila da jednostrano djelujem po pitanju grčkog duga. Naš zajednički interes je ekonomska stabilnost i obnova eknomije u našoj zajedničkoj kući, Evropi", rekao je Cipras u saopštenju objavljenom na engleskom.

Cipras insistira na tome da odluka njegove vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamjenu za pozajmice Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, prenio je AFP.

"Moja obaveza da poštujem mandat grčkog naroda, uz okončanje politike štednje i povratak na agendu rasta, ni na koji način ne znači da nećemo ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj centralnoj banci ili MMF-u, kad je riječ o zajmu", istakao je Cipras.

"Naprotiv, to znači da nam je potrebno vrijeme da predahnemo i stvorimo sopstveni program oporavka", dodao je on.

Cipras je rekao i da je savjetovanje s evropskim partnerima tek počelo i da je, uprkos činjenici da postoje razlike u perspektivi, apsolutno uvjeren da će uskoro biti postignut sprazum koji će donijeti beneficije i Grčkoj i Evropi u cjelini.

Bonus video: