U Beogradu otvorena izložba Darka Đurovića

Beogradska likovna publika biće u prilici da izložbu posjete do 7. februara
206 pregleda 1 komentar(a)
Darko Đurović
Darko Đurović
Ažurirano: 30.01.2015. 11:31h

Samostalna izložba akademskog slikara iz Podgorice Darka Đurovića “Pogled kroz dugu” otvorena je pred beogradskom likovnom publikom u galeriji SULUJ.

Izložbu, na kojoj se Đurović predstavio radovima - ulja na platnu i lesonitu, iz dvije umjetnikove faze u kojima se bavi temom iracionalnog (opskurnog ponašanja) čovjeka, otvorila je direktorica Centra za savremenu umetnost Strategie Art, Nina Mudrinić.

"Oni koji su skloni stanjima iracionalnosti, a za čitanje ovakvih slika takva su stanja možda i potrebna, vidjeće da je na njima sve baš onako kako jeste. Ako su one izraz stanja svijesti i osjećanja, kako ličnih, tako i osjećanja svijeta, onda mislim da su one bas istinite... I ako nam je Darko Đurović ponudio ovu istinu, makar ona bila samo njegova, ona je i vaša, naša, moja. Kao da je nastala u duhu one čuvene izreke: Rekoh i spasih svoju dušu. Ako se apsurd i nihilizam, koji se najčešće vezuju za ludilo i izmijenjena stanja svijesti tumače u ključu onoga što je stereotipno usvojeno kao prihvatljivo, onda su ove slike haos... Ali ako to isto smjestimo u kontekst umjetničkog, onda su one sjaj i blistanje... Jer, kako reče Niče, morate prvo da budete haos, da biste mogli da rodite zvijezdu! Svijet je možda haos, slike Darka Đurovića sijaju!”, kazala je otvarajući izložbu crnogorskog umjetnika, Mudrinić.

Beogradska likovna publika biće u prilici da izložbu posjete do 7. februara.

Bonus video: