Babić igrao za Budvane u Ligi šampiona iako je i dalje ugovorom vezan za Budućnost!

95 pregleda 6 komentar(a)
Luka Babić, Foto: Cev.lu
Luka Babić, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 30.01.2015. 10:10h

Početkom oktobra prošle godine, Odbojkaški klub Budvanska rivijera je obavijestio crnogorsku sportsku javnost da je reprezentativac Luka Babić stigao iz Budućnosti i da je potpisao ugovor na dvije plus jednu godinu sa crnogorskim šampionom.

Mladi i talentovani Babić je za Budvane u najjačem evropskom takmičenju samo sporadično ulazio u igru, i to u četiri od šest mečeva, jer u dva uopšte nije bio u sastavu.

Problem je, međutim, što je Babić igrao za Budvane u Ligi šampiona a da nije imao pravo, s obzirom na to da je i dalje ugovorom vezan za Budućnost!?

Iako su znali za tu činjenicu, u budvanskom klubu su jesenas, iz samo njima znanih razloga, kod Evropske odbojkaške konfederacije licencirali Babića kao svog igrača (prijavljivanje igrača za Evropu vrše klubovi, elektronskim putem) i time obmanuli evropsku kuću odbojke.

Budvanska rivijera i Budućnosti su ljetos dogovorili transfer pomenutog igrača, koji je imao ugovor sa Podgoričanima do kraja sezone 2014/2015. S obzirom na to da Babić nije bio slobodan igrač, dva kluba su dogovorila da crnogorski šampion treba Podgoričanima da za Babića plati obeštećenje (5.000 eura). Do današnjeg dana Budućnost nije izdala ispisnicu za Babića, a razlog nije teško zaključiti.

Osim novca i ispisnice, između dva kluba nema ništa sporno, jer, kako kažu njihovi predstavnici, Budućnost i Budvanska rivijera imaju dogovor oko Babića. To je, tvrde, najvažnije…

"Dali smo saglasnost da Babić može da igra za Budvansku rivijeru. Postigli smo dogovor da po završetku njihovog nastupa na evropskoj sceni izmire finansijske obaveze prema nama", rekao je “Vijestima” trener Budućnosti Zoran Vukčević, koji se bavi i ovim poslovima, jer nema upravu, i napomenuo:

"To saglasnost se nije odnosila na promjenu članstva, do ispunjenja dogovora", dodao je Vukčević.

Trener “plavih” je indirektno priznao da nije na riječ htio da izda ispisnicu za Babića, već da čeka obeštećenje.

S toga se postavlja pitanje kako je Babić uopšte mogao da potpiše ugovor sa Budvanima na dvije plus jednu godinu, ako je i dalje vezan ugovorom sa drugim klubom, a još više čudi da klub koji šest godina uzastopno igra u Ligi šampiona napravi takav, u najmanju ruku neodgovaran i amaterski potez.

"Nemam ništa specijalno da kažem, baš nemam. Imamo dogovor sa Budućnošću, i to je to", rekao nam je Časlav Đurović, sportski direktor Budvanske rivijere.

Na pitanje da li je svjestan i kako komentariše činjenicu da je za Budvansku rivijeru u Ligi šampiona nastupio igrač koji je zvanično član drugog kluba, Đurović je samo odgovorio:

"Vjerujte, tu vam ništa ne mogu reći. Babić nije igrao za nas u domaćem prvenstvu", bilo je sve što je Đurović za “Vijesti” kazao na ovu tragikomičnu situaciju.

Na kraju se s razlogom postavlja pitanje – kome je trebala ovakva rašomonijada. Da je Babić bio važan igrač za igru Budvana, da je bio starter, da je to bilo u interesu crnogorske odbojke (kako se često u našoj odbojci pravdaju mnoge sporne odluke) i samog igrača, možda bi se i moglo razumjeti ovo hazardersko ponašanje budvanskog kluba.

Ovako, Babić je četiri puta bio u sastavu u Ligi šampiona, i svaki puta je meč počinjao na klupi. Po dva puta protiv Rešovije (u prvom meču je ulazio u igru u drugom setu, u drugom u sva tri seta, upisavši dva poena) i Berlina (u prvom meču je ulazio u drugom setu, u drugom je ulazio u prvom setu), dok nije bio u sastavu u dva duela sa ACH volejom.

Ispada da je doveden da pojača treninge. Jer, Babić nije igrao ni domaću ligu, a ove sezone i neće, barem ne u dresu Budvana, jer je posebni (drugi) prelazni rok za tekuću sezonu završen 25. decembra. Osim ako u Budvanskoj rivijeri, uz pomoć nekoga u OSCG, ne smisle način i da ga retroaktivno registruju i za naše prvenstvo…

OSCG: Mi nemamo veze sa tim!

Iz Odbojkaškog saveza Crne Gore su odgovorili da nemaju odgovornost za ovu situaciju.

"Evropska odbojkaška konfederacija vrši licenciranje igrača za Ligu šampiona, preko online platforme, uz učešće Evropske konfederacije i klubova, bez ikakve uključenosti nacionalnih federacija, pa je tako bilo i u slučaju Luke Babića, koji je licenciran od strane CEV-a za ovogodišnje izdanje Lige šampiona", naveo je u odgovoru Ivan Bošković, generalni sekretar OSCG.

Bošković je, takođe, istakao da je “OSCG nadležan za takmičenja koja on organizuje i licencira i u ovom slučaju ne vidi problem, jer navedeni igrač nije imao nastupa u domaćem takmičenju”.

Bošković je, tako, potvrdio da je Babić u OSCG i dalje registrovan kao igrač Budućnosti.

Članovima 8 i 9 Pravilnika o registraciji odbojkaških klubova i igrača OSCG, propisano je da igrač može da pređe iz jednog u drugi klub, u redovnom (od 1. do 10. jula tekuće godine) ili posebnom prelaznom roku (od 1. septembra do 25. decembra) kao slobodan igrač, odnosno igrač sa ispisnicom dotadašnjeg kluba. Član 1, stav 2 i stav 3 istog Pravilnika kažu da su klubovi obavezni da registruju svoje članove i da registraciju odbojkaških klubova i igrača obavlja Komisija za registraciju OSCG.

“Vijesti” su ostale bez odgovora na pitanje da li će nadležni organi OSCG preduzeti bilo kakve mjere povodom ovog slučaja.

OSS: Ne možete prijaviti igrača za Evropu a da Savez to ne zna

Za razliku od OSCG, u Odbojkaškom savezu Srbije tvrde da prije prijavljivanja igrača za evropske kupove svaki igrač prvo mora biti registrovan za taj klub u nacionalnom savezu.

"Ne možete vi sada da registrujete bilo kojeg igrača za evropska takmičenja, a da matični Savez ne zna za to. Osoba koja u Savezu vodi računa o tome, takozvani “National federation cups responsible” (ispred saveza odgovorna osoba za evrokupove), treba da pregleda papire i da bude upoznat sa tim. On bi trebao da stopira sve ako nešto nije u redu", rekao je za “Vijesti” Dragutin Ćuk, tehnički direktor OS Srbije.

Budvani i OSCG mogu biti kažnjeni sa po 3.500 eura

Kako stoji u Pravilniku CEV-a o licenciranju igrača za evrokupove, član 7.2, Evropska odbojkaška konfederacija može izreći “teške sportske i finansijske sankcije” u slučaju:

- bilo kakve pogrešne ili lažne dostavljene informacije o igračima prilikom apliciranja za licencu za CEV takmičenja

- prijavljivanja igrača koji nije član tog kluba, odnosno igrača koji ne igra za taj klub u tekućoj sezoni.

Propisano je da je isključiva odgovornost kluba i Saveza da dostavi odgovarajuće informacije o igračima za koje se traži licenca.

Za davanje pogrešnih informacija o igraču, CEV je propisao novčanu kaznu od 3.500 eura za klub i nacionalni Savez.

Bonus video: