Cetinje danas predaje nominaciju za upis istorijskog jezgra na UNESCO listu

Dokument koji sa pratećom dokumentacijom sadrži više od 1000 stranica, pripremio je multidisciplinarni tim od više od 20 stručnjaka. Nominacioni dosije Cetinja rezultat je saradnje Ministarstava kulture i održivog razvoja i turizma, prijestonice i Nacionalne komisije za UNESCO
0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2015. 08:12h

Nominacioni dosije za upis istorijskog jezgra Cetinja na listu svjetske baštine Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) biće predat direktorki organizacije Irini Bokovoj danas u Parizu.

Shodno proceduri organizacije, delegacija predvođena bivšim ministrom kulture i predsjednikom Nacionalne komisije za UNESCO, Branislavom Mićunovićem i gradonačelnikom prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem, u prisustvu ambasadorke Irene Radović, predaće prvu crnogorsku nominaciju u posljednjih 20 godina za listu zaštićene kulturne baštine.

Poslije ovog zvaničnog čina slijedi proces evaluacije koji traje 18 mjeseci.

Dokument koji sa pratećom dokumentacijom sadrži više od 1000 stranica, pripremio je multidisciplinarni tim od više od 20 stručnjaka. Nominacioni dosije Cetinja rezultat je saradnje Ministarstava kulture i održivog razvoja i turizma, prijestonice i Nacionalne komisije za UNESCO.

Iz Ministarstva kulture “Vijestima” je saopšteno da je crnogorskim stručnjacima koji su radili na ovom projektu od velike stručne i finansijske pomoći bila regionalna kancelarija UNESCO iz Venecije.

Ekspertsku pomoć crnogorskim kolegama pružio je tim stručnjaka ICOMOS-a (International Council on Monuments and Sites), profesionalne organizacije koja radi na konzervaciji i očuvanju kulturnog nasljeđa širom svijeta i savjetodavno je tijelo UNESCO-a.

Dio procesa evaluacije od godinu i po dana, koji je pred Cetinjem, odvijaće se dijelom u sjedištu ICOMOS-a u Parizu, gdje će stručnjaci iz Crne Gore braniti nominaciju prijestonice, a dijelom na terenu.

Jedna od uloga UNESCO-a je da održava listu mjesta svjetske kulturne baštine. Ta mjesta se smatraju važnim prirodnim ili istorijskim mjestima ili objektima čije očuvanje je važno za cjelokupnu svjetsku zajednicu.

UNESCO s druge strane nije odgovoran da održava ili štiti mjesto koje je na njihovim listama. Direktorka UNESCO Irina Bokova boravila je u julu prošle godine u Crnoj Gori, kada je posjetila i Cetinje i istakla da će UNESCO pružati intenzivnu podršku ambiciji prijestonice da istorijsko jezgro grada bude upisano na listu zaštićene svjetske baštine.

Na listi UNESCO baštine od 1979. godine nalazi se Kotor, koji je nakon razornog zemljotresa obnovljen uz značajnu podšku ove organizacije. Kanjon Tare UNESCO štiti po dva osnova: od 1980. godine kao dio svjetske prirodne baštine, a od 1977. godine dio je UNESCO-vog programa “Čovjek i biosfera”.

Kandidatura za prijestonicu kulture 2021.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija potpisale su i predale prošle godine nominacioni dosije za upis stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine. Nominovano je ukupno 30 nekropola, od kojih su tri iz Crne Gore (Bare Žugića i Grčko groblje - Opština Žabljak i Grčko groblje - Opština Plužine).

Osim kandidature za listu UNESCO, Cetinje će podnijeti kandidaturu i za evropsku prijestonicu kulture 2021. godine. Pripreme za podnošenje ove kandidature već su počele, gradonačelnik Bogdanović predsjedava organizacionim odborom čiji će sastav vremenom biti proširen, angažmanom predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i građana.

“Konceptom 'Cetinje 2021' objedinićemo tri stara centra naše države, jer ćemo uz Cetinje uvrstiti Rijeku Crnojevića i Žabljak Crnojevića, kao dva značajna kulturno - istorijska lokaliteta”, izjavio je Bogdanović.

Bonus video: