"MEĐU DVA NEBA"

Crnogorski autori u makedonskom zborniku

Ovaj zbornik u izdanju skopske izdavačke kuće “PNV Publikacii“ kompilacija je “najboljeg od poezije koja se mogla čuti u 25 godina trajanja festivala“, kazao je Slave Đorđo Dimoski, osnivač i predsjednik manifestacije koja se ljeti održava u pjesničkoj komuni u Velestovu kod Ohrida
0 komentar(a)
Među dva neba - Pjesme za Velestovo (Novina
Među dva neba - Pjesme za Velestovo (Novina
Ažurirano: 29.01.2015. 20:19h

Knjiga “Među dva neba - Pjesme za Velestovo”, u kojoj su objavljena djela učesnika međunarodne makedonske pjesničke manifestacije “Poetska noć u Velestovu“, predstavljeno je i stvaralaštvo crnogorskih spisatelja - Tanje Bakić i Željka Milovića.

Barski pisac Željko Milović zastupljen je pjesmama “Makedonija“, “Downtown Train“ i “Velestovska minijatura“, a Tanja Bakić prozom - “ Zapisi od Velestovo“. Ovaj zbornik u izdanju skopske izdavačke kuće “PNV Publikacii“ kompilacija je “najboljeg od poezije koja se mogla čuti u 25 godina trajanja festivala“, kazao je Slave Đorđo Dimoski, osnivač i predsjednik manifestacije koja se ljeti održava u pjesničkoj komuni u Velestovu kod Ohrida.

Djela Milovića i Bakićeve tako su zastupljena pored pjesama velikana makedonske književnosti Petra Andreevskog, Mateje Matevskog, Bogomila Đuzela, Eftima Kletnikova, Ganeta Todorovskog, Bratislava Taškovskog, te Irca Patrika Kotera, utemeljivača Festivala u Korku, Siima Kere, dobitnika UNICEF-ove nagrade za književnost, Italijana Luke Benasija, Ruskinje Tatjane Danilijanc, Turčina Erola Tufana, Bugarke Poli Mukanove, Francuskinje Maram al-Masri... U ovoj knjizi sve pjesme stranaca objavljene su dvojezično, na makedonskom i originalnom jeziku autora.

Milovićeve pjesme objavljene u ovom zborniku, kao ni one koje su ranije štampane u samostalnoj knjizi na makedonskom “Mrtvo more među nas“, do sada još nisu objavljene u Crnoj Gori. Milović, autor više zbirki poezije, novela, publikacija i monografija, dobitnik je književne nagrade “Ćamil Sijarić.

Preporučujemo za Vas