Vučinić: Dobio sam usmeni nalog da potpišem dodjelu kredita

U nastavku suđenja za prodaju opštinske zemlje na brdu Košljun, svjedok je rekao da su oba ugovora o davanju kredita i namjenskom depozitu odrađena u centrali banke i potom vraćena u filijalu u Budvu
402 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2015. 17:24h

Bivši direktor Prve banke u Budvi Miodrag D. Vučinić, kazao je juče da je kompletna papirologija oko odobravanja kredita kompaniji Vida Rađenovića završena u Podgorici, a da je on po usmenom nalogu Jelice Petričević potpisao da se taj posao završi. U nastavku suđenja za prodaju opštinske zemlje na brdu Košljun, svjedok je rekao da su oba ugovora o davanju kredita i namjenskom depozitu odrađena u centrali banke i potom vraćena u filijalu u Budvu.

“Meni je rečeno - potpiši i vrati”, kazao je Vučinić, dodajući da nije ni čitao odluku kreditnog odbora Prve banke u Podgorici o dodjeli kredita. “Iznos kredita je bio 1.450.000 eura, a moja ovlašćenja, kao direktora filijale, bila su da odobrim kredite do 30.000 eura. Sve iznad toga išlo je kreditnom odboru. Po mom mišljenju, ovaj kredit za SP “Luna” je regularan jer je banka ostavrila dobit od 30.000 eura”, kazao je Vučinić.

On je objasnio da su službenici banke odnijeli tadašnjem gradonačelniku Budve Rajku Kuljači Ugovor o namjenskom depozitu kojim je ta opština garantovala privatnoj kompaniji SP “Luna” za taj kredit... “Kreditni referenti Ivana Stanojević i Svetozar Dimić su odnijeli Kuljači na potpis i nakon što ga je potpisao, vraćen je u filijalu. Tada nisam znao da li je na tom dokumentu Kuljačin potpis svojeručni ili faksimil, a ako je vjerovati medijima, to je njegov faksimil. Nije me interesovalo šta piše u ugovoru o namjenskom depozitu”, rekao je svjedok.

On je ponovio da je sve dogovoreno u Podgorici, a da je filijala u Budvi tu bila da “završi posao”.

“Ne sjećam se ko je prvi potpisao ugovor o namjenskom depozitu - ja ili Kuljača”, kazao je Vučinić. Na pitanje suda, svjedok je rekao da ne zna da li su kod Prve banke bila obezbijeđena sredstva Opštine Budva, odnosno mjenično pokriće.

“Ne znam konkretno u ovom slučaju, ali tako bi trebalo da bude kada se odobrava kredit od 1.450.000 eura”. Svjedočeći prije tri dana, Kuljača je kazao da nije opštinskim sredstvima garantovao kompaniji Vida Rađenovića da dobije kredit: “Nisam davao ta sredstva kao garanciju za firmu Vida Rađenovića... Nema toga Crnogorca kojem bih ja to uradio, kako građaninu, tako i privatnoj firmi jer to nije zakonski”.

Aktuelni predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Je- lica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja. Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obe zbijeđnom kupcu Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Sutkinja Pavličić: Odakle tri različita primjerka ugovora o namjenskom depozitu?

Sutkinja Valentina Pavličić, pitala je otkud tri primjerka jednog te istog ugovora o namjenskom depozitu. “Prvi: da Opština Budva daje garanciju na 1.419.000 eura oročeni depozit i daje ga firmi Vida Rađenovića. Drugi, primjerak ugovora u kojem nijesu identični članovi sa prvim. Oba su potpisana. Treći, niko nije ni potpisao. Tri primjerka jednog te istog ugovora, je li to moguće”, pitala je Pavličić.

“Ništa ja nisam dogovarao već centrala”, nejasan je bio Vučinić, a sudija dodala da više ne zna šta je ovdje original, a šta kopija.

“Džaba bi ja potpisivao virmane, da nije bilo saglasnosti iz centrale. Mene niko nikada iz Opštine Budva o namjenskom depozitu i potpisivanju nije zvao iz Opštine Budva, ni Kuljač, ni Lazar Rađenović”, zaključio je Vučinić.

Petričević : Ima li svjedok nekih dokaza, pošto me proziva?

Odgovarajući na pitanja okrivljene Jelice Petričević , svjedok Miodrag Vučinić naveo je da je klijent Prve banke Vido Rađenović zahtjev za kredit poslao centrali u Podgorici i da je tamo sve odrađeno.

“Možda sam mogao da kroz softver banke vidim odluku kreditnog odbora, ali me nije interesovalo, vjerovao sam Jelici što mi je rekla”, kazao je Vučinić.

“Ima li svjedok ikakav dokaz, mejl ili slično, pošto me proziva, ili sam mu usmeno dala nalog da potpiše ugovor o kreditu”, pitala je Petričević .

“Otkuda oni kod mene, ugovori su došli kod mene, nisam ih ja sastavljao. Sigurno ste mi usmeno rekli da Ih potpišem”, zaključio je Vučinić.

Galerija

Bonus video: