Sjetili se da imaju CD, ali ćute je li original ili kopija

Tokom nastavka suđenja Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Čili Šćekiću, sudija Dragiša Rakočević u petak je objasnio da su im iz Sudskog savjeta rekli da tog snimka nema.
153 pregleda 17 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.01.2015. 14:15h

Iz Vrhovnog suda kazali su “Vijestima” da imaju disk sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, ali nijesu objasnili da li je pronađen izgubljeni, originalni CD, ili se radi o nekoj kopiji.

Istovremeno, iz Apelacionog suda - gdje je u toku glavni pretres za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića, juče su saopštili da su “u posjedu audiovizuelnog snimka nastavka saslušanja zaštićenog svjedoka od 22. 03. 2008”.

Tokom nastavka suđenja Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Čili Šćekiću, sudija Dragiša Rakočević u petak je objasnio da su im iz Sudskog savjeta rekli da tog snimka nema. Rakočević je tada kazao i da je još 24. aprila 2012. godine u Višem sudu sačinjena službena zabilješka o tome da je CD nestao.

Iz Vrhovnog suda, na čijem je čelu Vesna Medenica, nisu odgovorili da li su i kada saznali da je snimak dijela svjedočenja Vlaovića nestao i da li su tražili istragu povodom toga.

“Postoji dio iskaza zaštićenog svjedoka Vlaovića od 22. 03. 2008. godine, koji se pokazao kao nedostajući. Pomenuti iskaz zaštićenog svjedoka postoji, kako u formi transkripta, tako i u audio-video zapisu na CD-u, a koji dokaz će se sprovesti u nastavku glavnog pretresa pred Apelacionim sudom”, piše u odgovoru sekretara Vrhovnog suda Sanje Kalezić.

Sutkinja Biljana Uskoković bila je predsjednica specijalnog vijeća koje je sudilo okrivljenima za ubistvo inspektora MUP-a, sa članovima vijeća sutkinjama Valentinom Pavličić i Milenkom Žižić. Uskokovićeva je sačinila službenu zabilješku 25. aprila 2012. da u spisima predmeta nedostaje CD saslušanja Vlaovića od 22. marta 2008. godine i o tome je obavijestila tadašnjeg predsjednika Višeg suda Mušiku Dujovića.

Prema informacijama “Vijesti”, osim Uskokovićeve, tu službenu zabilješku nijesu potpisale članovi vijeća sutkinje Pavličićeva i Žižićeva.

Istio izvor rekao je “Vijestima” da druge dvije sutkinje sa tim nijesu bile ni upoznate.

Kada je gotovo prije sedam godina Vlaović svjedočio u podgoričkom Višem sudu, vijećem je predsjedavao sudija Lazar Aković. Glavni pretres je sniman, a kopije su dobili branioci i specijalni tužilac. Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, bratu ubijenog inspektora - Zoranu Šćekiću, sudija Aković tada je lično uručio dva CD-a o saslušanju Vlaovića, što će reći da postoji nekoliko kopija sa iskazom.

Bivša sutkinja Slavka Vukčević, koja je takođe sudila okrivljenima za ubistvo Šćekića, objasnila je da je poslije izricanja prvostepene presude, spise predmeta predala pisarnici. Na tu presudu advokati odbrane uložili su žalbe, pa je sa pisarnice kompletan predmet dostavljen Apelacionom sudu. Taj sud je ukinuo presudu i predmet vratio Višem sudu, odnosno vijeću sutkinje Biljane Uskoković.

Sestra pokojnog policajca, Slavica Šćekić podnijela je krivičnu prijavu protiv sutkinja Uskokovićeve, Vukčevićeve, Žižićeve i Pavličićeve zbog gubitka CD-a.

Vrhovni sud ukinuo je osuđujuće presude za ubistvo Šćekića, sa obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave koje su suvlasnik “Splendida” Žarko Radulović i Vlaović da li tužiocu.

Naknadno su iz spisa sklonjene i izjave koje je Radulović dao na Sudu, a vezane su za ono što je tada ispričao tužiteljki Stojanki Radović.

Svjedočenja Radulovića i Vlaovića bila su ključna da okrivljeni za ubistvo Šćekića budu osuđeni na 120 godina zatvora. U ukinitoj presudi je pisalo da su Boreta i Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca.

Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora. Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu "Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika Radulovića. Prema navodima presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio prijatelj optuženih Baranin Alan Kožar. Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Šta na snimku priča Vlaović...

Na izgubljenom snimku, zaštićeni svjedok potvrđuju priču da mu se Boreta u zatvoru povjerio da su ubili Slavoljuba Šćekića.

On je tada ispričao da ga je, dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata za Šćekića.

Saša Boreta

"Obratio sam se sestri: 'Đe si Šćekićušo'. Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto".

Tada je rekao i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Čila Šćekić, a da mu je pomogao Ljubo Vujadinović.

"Boreta mi je rekao da je tu bio još jedan momak iz Crne Gore koji se nalazi u Beogradu. A ubistvo su platili on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva 'ferarija'", ispričao je svjedok.

Jasavić: Javnost treba da zna kako je nestao CD

Zbog nestanka CD u slučaju Šćekić i njegovog naknadnog naprasnog pronalaženja, Pozitivna insistirana na kontrolnom saslušanju predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i ministra pravde Duška Markovića.

"Onaj ko je izgubio CD sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka Vlaovića, u slučaju ubistva inspektora Šćekića nakon podnošenja zahtjeva za kontrolno saslušanje i krivične prijave, vrlo ga je vjerovatno i pronašao. Javnost treba da zna kako je nestao CD, kako je nađen i ko je odgovoran što nam prvosuđe liči na oglasnu tablu “ izgubljeno - nađeno”. Želimo znati ko se to poigrava sa pravdom, dokazima u najtežim sudskim slučajevima i kompletnom javnošću", navela je u saopštenju poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Dodaje da će odgovor na ovo pitanje Pozitivna zatražiti na kontrolnom saslušanju Medenice, tadašnje predsjednice Sudskog savjeta, i Markovića.

"Inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je 2005 godine. Nakon 9 godina još uvijek nema konačne sudske odluke. Sud ne samo da ovaj slučaj nije okončao već iz ovog značajnog predmeta gubi dokaze, a onda ih nakon podnošenja zahtjeva za kontrolno saslušanjeiI krivične prijave naprosno pronalazi. Šta je za tri godine po pitanju pronalaženja te utvrđivanja odgovornosti za nestanak ovog CD učinila predsjednica Vrhovnog suda i bivša predsjednica Sudskog savjeta Vesna Medenica, te kako je nađen CD, potrebno je da odgovori poslanicima crnogorskog parlamenta. Da li je i šta je o nestanku i kasnijem naprasnom pronalaženju CD znao ministar pravde crnogorski poslanici moraju čuti od Duška Markovića", navela je Jasavić.

Bonus video: