Kuljaču ne služi pamćenje: Ne sjećam se komisije, ni potpisa...

U jučerašnjem nastavku suđenja za taj slučaj, Kuljaču pamćenje nije služilo ni dok je odgovarao na brojna druga pitanja sutkinje Valentine Pavličić
128 pregleda 4 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2015. 08:00h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, kazao je da se ne sjeća formiranja tenderske komisije za prodaju opštinske zemlje na brdu Košljun.

U jučerašnjem nastavku suđenja za taj slučaj, Kuljaču pamćenje nije služilo ni dok je odgovarao na brojna druga pitanja sutkinje Valentine Pavličić.

Sutkinja je Kuljači pokazala potpis na odluku o formiranju komisije koja je organizovala licitaciju za prodaju opštinske zemlje, a on je odgovorio: “Na potpisu fale neki detalji. Ne sjećam se da sam ga potpisao. Liči na moj potpis, ali ne znam zašto bi ga neko falsifikovao. Ni danas se ne sjećam te komisije... To nije moj potpis. Uopšte ne liči na moj potpis. Da sam ga ja potpisao, drugačije bi izgledao”. Pavličić je potom pitala Kuljaču - čiji je potpis o prenosu prava Opštinske zemlje na kompaniju SP Luna Vida Rađenovića.

“Na odluci o prenosu prava zemlje na Košljunu nema moga potpisa, već je udaren faksimil. To je moj faksimil, bio je kod sekretarice, ali ne znam ko ga je udario. Ako je bio zaključan u fioci kod sekretarice, mogla je ona da ga udari ili šefica mog kabineta. Tu nema nikakvog potpisa. Ne znam ništa o tome... Treba pitati sekretaricu zašto ga nisam potpisao ako sam bio na poslu. Vjerovatno nisam bio na poslu, pa je Lazar potpisao za mene”, rekao je Kuljača.

Rekao je da ni 2008. godine nije znao da je Vido Rađenović kupio zemlju na brdu iznad Budve i da nije potpisao izvještaj kada se kompletan postupak završio.

“Izgleda opet nisam bio na poslu. Ne znam ništa o tome. Muka mi je od svega ovoga... Nadam se da ću jednog dana saznati zašto je udaren moj faksimil. Baš mi je čudno da je svaki put udaren faksimil kada sam bio odsutan. Niko me u Opštini o tome nije obavijestio, niti to tražio, a kamo sreće da jeste, do ovoga ne bi ni došlo”.

On je ispričao da je njegov kum, Lazar Rađenović tada bio zadužen za investicije i da mu je govorio da postoji interesovanje za dvije-tri lokacije, pa i za Košljun.

“Kada se prodavalo, bio sam van Crne Gore, ali neke određene papire sam potpisivao... Formirana je tenderska komisija za prodaju zemlje, to sam dao šefu kabineta da to završi. Nisam sastavio tu komisiju, možda sam bio odsutan i rekao službenicima da stave faksimil mog pečata. Dao sam saglasnost na tu komisiju, ali je nisam sastavio. Drugo vam više nemam šta reći”, kazao je Kuljača.

Sadašnji predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja. Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđnom kupcu Muhamedu Rašidu. Svi optuženi negirali su krivicu.

Nema Crnogorca kome bi garantovao...Lazaru vjeruje

Kuljača je kazao da nije opštinskim sredstvima garantovao kompaniji Vida Rađenovića da dobije kredit.

“Nisam davao ta sredstva kao garancija za firmu Vida Rađenovića. Nisam bio školovan za to, jer sam doktor kriminoloških nauka, a ne ekonomskih. Nema toga Crnogorca kojem bih ja to uradio, kako građaninu, tako i privatnoj firmi jer to nije zakonski. O toj garanciji prvi put sam saznao kada sam svjedočio kod tužioca u istrazi. Nije mi poznato da je Opština Budva oročavala novac kod banaka”, kazao je Kuljača.

Rekao je da ne može da vjeruje da bi odgovorni ljudi, kao što su Lazar Rađenović i Aleksandar Tičić, namjestili tender.

Bonus video: