Od početka godine nestalo 8 osoba, najteže je naći djecu

Lica čiji je nestanak prijavljen se udaljuju od kuća i porodica iz različitih ličnih razloga, među kojima su socijalni, emotivni, finansijski, porodični i drugi razlozi...
166 pregleda 7 komentar(a)
Nikolina Ljiljanić, Foto: Jelena Jovanović
Nikolina Ljiljanić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 27.01.2015. 19:47h

Samo tokom prošle godine crnogorskoj policiji prijavljen je nestanak skoro 178 osoba. Za devet se još traga.

Najteže je ući u trag djeci. Takvih slučajeva lani je bilo čak 45, a samo u januaru ove godine prijavljen je nestanak četvoro maloljetnika. Među njima je i 15-godišnja Nikolina Nina Ljiljanić, koja je posljednji put viđena 23. januara, uveče.

Nikolina je jedna od osam osoba čiji je nestanak prijavljen od početka ove godine. U Upravi policije navode da su do sada, od prijavljenih, pronađena tri lica.

"Na pronalasku pet lica policijski službenici preduzimaju aktivnosti", kazao je Saša Đurović, šef grupe za potražnu djelatnost SKP. Od četiri maloljetna lica čiji je nestanak prijavljen od početka godine, pronađena su dva. Osim za djevojčicom iz Danilovgrada, policija traga i za štićenikom Centra za djecu i mlade "Ljubović", koji se, prema riječima Đurovića, i ranije udaljavao iz te ustanove.

U januaru je nestao i 20-godišnji Luka Marković iz Nikšića.

Iz policije su objasnili da se, svako udaljenje osobe od kuće ili mjesta boravka koje porodica ili druge osobe prijave policiji, smatra nestankom.

"Dosadašnji podaci prikupljeni na osnovu analiza okolnosti udaljenja i pronalaska lica čiji je nestanak prijavljen policijskim organizacionim jedinicama, a koja su kasnije pronađena, pokazuju da se ova lica udaljuju od kuća i porodica iz različitih ličnih razloga, među kojima su socijalni, emotivni, finansijski, porodični i drugi razlozi“, objasnili su iz policije.

Prema njihovim riječima, kada su u pitanju pronađene osobe, čiji je nestanak od kuća prijavljen, jedan broj njih se, kako su naveli, sam vrati kućama nakon izvjesnog vremena. „Dok su češće situacije u kojima ih policijski službenici pronađu i vrate porodicama“.

"Bilo je i slučajeva i da nestale punoljetne osobe, po pronalasku, ne žele da se vrate porodicama, o čemu se onda obavještavaju podnosioci prijave nestanka“, dodali su iz policije.

Oni su objasnili da policijci, shodno zakonskim propisima i ovlašćenjima, preduzimaju policijske radnje i mjere lokalnog, nacionalnog i međunarodnog traganja za osobama čiji su nestanak prijavila fizička ili pravna lica.

"Službenici Uprave policije u tom smislu preduzimaju operativne, terenske i druge potrebne radnje i mjere traganja u cilju pronalaska nestalog lica“, naveli su iz policije.

Kako su precizirali, službenici Sektora kriminalističke policije, odmah po prijavi nestankaosobe, o tome obaviještavaju sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i nalažu hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima.

"Nakon zaprimanja prijave nestanka lica, formira se dosije u kojem se nalaze sve informacije, tj. saznanja o nestanku lica, a to su prikupljena saznanja od porodice, eventualni motiv udaljenja od kuće odnosno nestanka, psihološki presjek lica, socijalni uslovi i sve ostale informacije koje na bilo koji način mogu biti korisne“, kazali su iz policije.

Oni su rekli da, na osnovu saznanja i izvršenih operativnih provjera, policijski službenici odmah preduzimaju mjere traganja na području prebivališta osobe čiji je nestanak prijavljen, kao i nacionalne mjere traganja na teritoriji Crne Gore i po potrebi obavještavaju se posredstvom Interpola Podgorica sve policije u regionu.

Bonus video: