Đukanović međunarodne izvještaje tumači kako mu odgovara

Mijović smatra da bi bilo uputnije da premijer pažljivo sasluša nepristrasne međunarodne eksperte, ako već ne vjeruje domaćim
51 pregleda 8 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.01.2015. 19:19h

Premijer Milo Đukanović selektivno citira dijelove izvještaja međunarodnih finansijskih institucija koji mu odgovaraju a prećutkuje one koji oštro kritikuju razvojnu politiku Vlade. Uz preliminarnu ocjenu eksperata Svjetske banke izvedenih iz analiza rađenih sredinom 2014. godine da naša ekonomija može imati rast 3,4 odsto, zaboravlja da napomene da su oni naglasili da je to "izvodljivo samo pod uslovom da se realizuju predviđeni veliki razvojni projekti", navodi se u reagovanju ekonomskog analitičara i člana Građanskog pokreta Dejana Mijovića na izjavu Đukanovića za RTCG.

Mijović smatra da je "jasno da se ti projekti zbog ogromnog kašnjenja, nesposobnosti vlasti i svađa u koaliciji neće realizovati u 2015. i da od takvog rasta nema ništa".

"Ako još dodamo da te procjene nisu uzele u obzir ogroman pad prihoda od turizma koji će se desiti zbog dešavanja u Rusiji i Ukrajini, ove godine se ne može očekivati poboljšanje nezavidnog stanja u privredi. Premijer kaže da su teze domaćih analitičara i oponenata o navodnom dužničkom ropstu zbog gradnje autoputa čisto politikanstvo, ali ne navodi da na takav ishod upućuju i nalazi nezavisnih međunarodnih eksperata", navodi Mijović.

On podsjeća na da eksperti Svjetske banke u izvještaju "savjetuju Crnu Goru i sve zemlje regiona da 'investiraju u gradnju nove i obnovu postojeće infrastrukture, ali samo ukoliko te investicije donose pozitivne efekte i ne ugrožavaju održivost javnog duga'.

Premijer kaže da su teze domaćih analitičara i oponenata o navodnom dužničkom ropstu zbog gradnje autoputa čisto politikanstvo, ali ne navodi da na takav ishod upućuju i nalazi nezavisnih međunarodnih eksperata

"Eksperti Svjetske banke to rade diplomatski učtivo i ne kažu o kojoj zemlji se radi ali je sasvim jasno da ciljaju na crnogorsku vlast kada zaključuju da će 'investicije u gradnju novih autoputeva odgoditi realizaciju drugih ekonomski rentabilnijih projekata, a istovremeno usloviti rast javnog duga do zabrinjavajućeg nivoa'. Đukanović, istovremeno, ne kvalifikuje za politikanstvo to što su njegovi saradnici zbog neznanja ili loše namjere propustili da prilikom zaključivanja kineskog kredita Crnu Goru zaštite od kreditno-valutnog rizika koji poreske obveznike već sada koštaju dodatnih 105 miliona eura", kazao je on.

Mijović navodi da je za "Đukanovića vještačka dilema da li se treba zadužiti za razvoj, jer nam to treba".

"On, međutim, propušta da informiše javnost da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti 2006. godine četvorostruko uvećala javni dug, ali nije upotrebila ta sredstva za razvoj već za neproduktivnu potrošnju. Premijer tvrdi da je u ovom trenutku javni dug 58 odsto BDP-a i da bi zbog autoputa taj dug mogao doći do 60% ili 62%, a tokom gradnje do 72 odsto BDP-a. Međunarodni stručnjaci su, međutim, izveli računicu da on sada, bez autoputa premašuje nivo od 60%, a da su znali tačnu cijenu koštanja autoputa i da je kineski kredit uzet u američkim dolarima, sigurno bi se složili sa domaćim analitičarima da će javni dug nakon autoputa izjednačiti sa BDP. Prema tome, ne stoji ocjena Đukanovića da projekat parčeta autoputa Smokovac -Mateševo ne može dovesti u pitanje ekonomsku stabilnost države", smatra Mijović.

Đukanović propušta da informiše javnost da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti 2006. godine četvorostruko uvećala javni dug, ali nije upotrebila ta sredstva za razvoj već za neproduktivnu potrošnju

On dodaje da bi bilo uputnije da premijer pažljivo sasluša nepristrasne međunarodne eksperte, ako već ne vjeruje domaćim, te da bi crnogorska vlada trebalo da se fokusira na mnogo "pametnije, produktivne investicije koje ciljano podstiču ekonomski rast i ne ugrožavaju fiskalnu održivost države."

"Đukanović prijeti da će raskinuti ugovor sa A2A ako ne podrži razvojne projekte Vlade, aludirajući na gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Umjesto što prijeti, bilo bi mnogo svrsishodnije da ubijedi svoje partnere u raspoloživost komercijalno isplativih nalazišta rude uglja u Pljevljima i da ih uvjeri da Evropska unija neće ubuduće povećavati već sada visoke cijene emisije CO2 koje bi mogle ugroziti rentabilnost ulaganja u termoelektrane. To mu neće biti lako jer su studije koje je podržavala i Evropska unija, a koje vlast očigledno krije od javnosti, ukazuju da su dosad istražene rezerve nedovoljne da opravdaju ulaganje u II blok. S druge strane, rastuća svijest o opasnom dejstvu klimatskih promjena navela je čelnike vodećih evropskih zemalja da nedavno obećaju da će uskoro ponovo zaoštriti politiku u oblasti emisije štetnih gasova", navodi Mijović.

Govoreći o projektima na Kraljičinoj plaži i Svetom Stefanu, oko kojih Đukanoviću "koalicioni partneri iz SDP prave biznis barijere", Mijović se nada da "će čelnici SDP imati kondicije da ovog puta ne saviju kičmu".

"Na osnovu svega dostupnog nameće se zaključak da se i ovdje radi o poslovima koji su, možda profitabilni za pojedince koje Đukanović naziva svojim prijateljima, ali i od vrlo sumnjive koristi za državu".

Bonus video: