Nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“ Pavlu Goranoviću

Žiri za dodjelu ove državne nagrade odlučivao je u sastavu: Zuvdija Hodžić, predsjednik, i članovi Jovanka Vukanović, Mladen Lompar, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević
104 pregleda 4 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Dps.me
Pavle Goranović, Foto: Dps.me
Ažurirano: 27.01.2015. 20:13h

Žiri za dodjelu državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ danas je odlučio da se nagrada za 2014. godinu dodijeli književniku Pavlu Goranoviću, za knjigu pjesama Grad punog mjeseca, u izdanju Crnogorskog P.E.N. Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Odluka je, nakon tajnog glasanja, donesena većinom glasova.

Žiri za dodjelu ove državne nagrade odlučivao je u sastavu: Zuvdija Hodžić, predsjednik, i članovi Jovanka Vukanović, Mladen Lompar, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na javni poziv koji je objavljen sredinom decembra prošle godine pristigli su predlozi za ukupno jedanaest knjiga od osam autora. Propozicije za dodjelu Nagrade zadovoljilo je osam knjiga od pet autora: Jednom pisano 2 (drame) i Približavanje nuli (poezija), Radojice Boškovića; Grad punog mjeseca, Pavla Goranovića; Sašaptavanje sa memorijom, Miraša Martinovića; Studije kritike eseji, i Crnogorci na sceni, Sretena Perovića; MIG (roman) i Film u bunkeru (poezija), Gojka Čelebića.

U skladu sa procedurom, utvrđenom poslovnikom o radu, žiri je, kako je saopšteno, sveo listu na tri predloga. U užem izboru našle su se knjige: Pavla Goranovića, Miraša Martinovića i Studije kritike eseji Sretena Perovića. Nakon tajnog glasanja, Žiri je većinom glasova odlučio da se Nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2014. godinu dodijeli Pavlu Goranoviću za knjigu pjesama Grad punog mjeseca.

“Nagrađena knjiga Grad punog mjeseca skladnom poetikom daje jasan pečat crnogorskoj poeziji u samoj završnici dvadesetog i početkom dvadesetprvog vijeka. Goranović pokazuje kako se poezijom mogu mijenjati i oblikovati slike svijeta, pokazuje ljepotu pjesništva. Riječ je o poeziji visokog standarda, čije čitanje traži iste takve, jednako valjane parametre. Njegova poezija svjedoči o bogatoj erudiciji, ali i dubokoj osjećajnosti i plemenitoj melanholiji. Ona je vizionarski bijeg od okova vremena i prostora”, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija.

Bonus video: