Gvozdenović o računima za reprezentaciju: Je li trebalo na grani da spavam?

Optuženi Gvozdenović, kazao je da Odbor direktora od njega nikada nije tražio izvještaj o reprezentaciji, jer je sve bilo po zakonu
79 pregleda 4 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2015. 20:55h

Predstavnik računovođa i revizora Crne Gore Rade Šćekić, kazao je juče da je bivši menadžement Luke Bar bez dokumentacije, sa viza i master kartica, potrošio 100.535 eura i da zbog toga taj trošak nije mogao priznati kao reprezentaciju.

To se, objašnjeno je u nastavku suđenja, odnosilo na one koje su imali pravo na troškove reprezentacije - nekadašnjeg izvršnog direktora Luke Miodraga Gvozdenovića i finansijsku direktoricu Izabelu Todorović.

Šćekić je pred sutkinjom Biljanom Uskoković, pojasnio da su ta sredstva vraćena na blagajnu, ali da se kasnilo sa vraćanjem, pa je šteta u tom segmentu nastala isključivo zbog obračuna kamate.

Prema tom nalazu, Gvozdenović je oštetio firmu za 1.591, 17 eura, a Todorovićeva za 8.261,21 euro.

Odgovarajući advokatima okrivljenih, Šćekić je objasnio da se ništa što nema originalni račun ne može smatrati troškom reprezentacije.

"Mora da postoji račun, a kako nije postojao račun koji bi pratio plaćanje sa viza i master katice, ne bismo mogli da damo odgovor da li je to trošak reprezentacije... Pitanje reprezentacije nije decidno regulisano - uređeno ni kroz jedan propis o računovodstvu. Pod troškovima reprezentacije se podrazumijevaju oni koji su nastali kroz predstavljanje ovlašćenih lica iz firme i to prilikom sklapanja ugovora, otvaranja novih poslovnih objekata, te sajamskih i drugih manifestacija. Svi ovi troškovi bi trebalo da budu regulisani posebnim internim aktom ko i kada ima pravo na trošak reprezentacije, i ko treba da ih odobri. Troškovi reprezentacije Luke Bar u iznosu od 100.535,22 eura, ne mogu se dovesti u vezu da su nastali u vezi sa predstavljanjem i poslovanjem firme. Sasvim je uobičajeno da firma za jednu godinu ima troškove reprezentacije, ali u Luci Bar nije postojao interni akt koji je to regulisao", rekao je Šćekić.

Optuženi Gvozdenović, kazao je da Odbor direktora od njega nikada nije tražio izvještaj o reprezentaciji, jer je sve bilo po zakonu.

“Ni sada u Luci Bar ne postoji interni akt. Ni prije mene nije postojao, a ni poslije mene, samo sam ja uzet i na mene je ciljano. Za četiri godine koliko sam bio direktor, bio sam u 30 svjetskih destinacija, Havana, Vašington, Moskva, Milano, Kopar, Beč... Zar je trebalo da pišem elaborat o putnim troškovima ili da spavam na grani ili hotelu", kazao je Gozdenović

Bonus video: