Kraj ili nastavak evropskog puta

0 komentar(a)
Joslejder Kala, Foto: Cev.lu
Joslejder Kala, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 27.01.2015. 12:30h

Odbojkaši Budvanske rivijere večeras protiv Rešovije završavaju šesti uzastopni nastup u Ligi šampiona. Da li će to biti i kraj ovosezonskog nastupa na evropskoj sceni, zavisi od epiloga duela sa poljskim vicešampionom (trenutno liderom u nacionalnom prvenstvu), ali i rezultata ostalih grupa.

Budvani su i dalje u igri za jedno od tri najbolja treća mjesta u sedam grupa koja vode u Čelendž rundu CEV kupa. Na toj „tabeli“, na kojoj od ove sezone poredak odlučuje prvo broj pobjeda a ne bodova, crnogorski šampion ima isti broj pobjeda, ali manje bodova (pet) od belgijskog Ruselara (šest) iz grupe A, španskog Kai Teruela (sedam) iz grupe B, turskog Fenerbahčea i italijanskog Lubea iz Maćerate (po sedam) iz grupe E.

Izabranici Slobodana Boškana moraju da, dakle, savladaju Rešoviju, najjaču ekipu u grupi, da bi imali šansi za CEV kup, iako ni pobjeda to ne garantuje. Problem je što i Rešoviji treba pobjeda za prvo mjesto u grupi za lakši žrijeb u drugoj rundi LŠ.

Ako pobijedi Poljake, Budvanska rivijera, čini se, može najlakše da pretekne Kai Teruel, koji u posljednjem kolu gostuje poljskom Jastržebskom, kojem treba pobjeda za prolaz u drugu rundu Lige šampiona.

"Igramo kod kuće, a u Budvi igramo bolje nego u gostima jer u našoj dvorani nismo poraženi. Do sada smo prikazali dva lica, kući više grizemo i vjerujemo, a na strani, čini mi se, olako puštamo setove, iako igrom nismo zaslužili sve dosadašnje rezultate. Nadamo se da možemo da osvojimo tri boda, koji bi nam dali veliku šansu da se plasiramo u CEV kup, što je cilj. Daćemo sve od sebe da to i ostvarimo", kaže za „Vijesti“ iskusni srednji bloker Budvana Novica Bjelica.

U prvom kolu u Žešovu, Budvani su poraženi od Rešovije 3:0. Međutim, Ćaćić i drugovi su propustili veliku priliku u prvom setu, u kojem su ispustili vođstvo od 16:19 i 22:20. Takve situacije su se ponavljale još nekoliko puta ove sezone, posljednji put u prethodnom kolu u Berlinu.

"U Berlinu smo izgubili 3:0, samo se to pamti, ali na takvim mečevima mora da se iskoristi svaka šansa koja se ukaže, jer na ovom nivou ti protivnik ne daje puno šansi. Da smo dobili prvi set u Berlinu, onda bi oni ušli stegnuti u drugi set, u kojem smo, takođe, imali šansu. Ekipa kao što je Rešovija takve stvari neće praštati. Dosadašnji trend moramo da preokrenemo u svoju korist. Oni su favorit, ali ako nam budu pružili priliku, moraćemo to da iskoristimo i nametnemo im dodatni pritisak, da vide da im nije lako", dodao je Bjelica.

Kala: Treba nam bolja završnica setova

Učinak u meču protiv Rešovije će, umnogome, zavisiti od partije Kubanca sa američkim pasošem, primača Joslejdera Herarda Kale, koji je podbacio u prvom meču u Žešovu, kada je upisao pet poena, uz svega 19 posto realizacije napada ili kontranapada.

"Trebaju nam sva tri boda i zbog čega je jasno da će ova utakmica biti teška. Rešovija je dobra ekipa sa puno dobrih igrača, ali mi moramo da pokažemo da možemo da se nosimo sa njima. Ali, treba da imamo bolju završnicu setova i da držimo motivaciju do kraja. Ako u tome uspijemo, mislim da možemo da ostvarimo velike stvari u ovoj utakmici. Mislim da je sve moguće, samo je potrebno da do kraja igramo kao tim, da svi “guramo” do kraja i onda će sve biti kako treba", rekao je za “Vijesti” Kala.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru počinje u 18 časova. Sude Konstantinos Vuduris (Grčka) i Olivije Žile (Francuska). Od 19 sati u Ljubljani igraju ACH volej i Berlin.

Bonus video: