KONTRAOBAVJEŠTAJNI RAD

Unutrašnja kontrola MUP: Trojicu gonili zbog imovine

Inspektori Odjeljenja unutrašnje kontrole u 26 predmeta konstatovali propuste u postupanju policije...
380 pregleda 16 komentar(a)
SAJ, Foto: Savo Prelević
SAJ, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2015. 18:05h

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu MUP-a prošle godine je tokom kontraobavještajnog rada izvršilo 75 kontrola zakonitosti postupanja službenika policije, u kojima su u 26 predmeta konstatovali propuste ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika.

Inspektori MUP-a su zbog težih povreda službene dužnosti podnijeli predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv 24 policijska službenika.

Ipak, prošla godina ostaće upamćena po tome što je prvi put Unutrašnja kontrola rada policije otkrila da su trojica šefova za granicu stekla ogromnu imovinu.

Nakon njihove istrage ljetos je bilo posla i za tužioca u Baru, koji je nedavno podigao i optužnicu protiv nekadašnjeg šef za granični prelaz Luka Bar Vladimira Konatara, zbog krivičnog djela utaja.

To je prvi put da se neki službenik policije krivično goni jer se vjeruje da je na sumnjiv način stekao nesrazmjerno veliku imovinu, koja se procjenjuje na čak pola miliona eura.

Da li će i u predmetima protiv njegovih kolega Dražena Vukovića, koji je bio šef Odjeljenja granične bezbjednosti u Podgorici, ali i komandira ekspoziture granične policije na tivatskom aerodromu i Luci Kotor Zorana Stanovića, biti posla za tužioce, znaće se nakon istrage inspektora kriminalističke policije.

Zbog rada i kontraobavještajnih podataka Unutrašnje kontrole ministar Raško Konjević i direktor UP Slavko Stojanović lani su napravili i nekoliko smjena, posebno na važnim pozicijama u graničnoj policiji...

Inspektori Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, na čijem je čelu Drago Spičanović, nijesu se bavili samo provjerama rada kolega iz UP, već su kao i ranijih godina postupali po pritužbama građana.

Spičanović

Tokom 2014. godine otvorili su 81 predmet po pritužbi građana, a nakon provjera ocijenjeno je da je 13 prijava bilo osnovano.

“U procentima to znači da je 16,04 odsto pritužbi građana bilo osnovano. Na primjer, iskustva Njemačke u ovom segmentu pokazuju da je svega pet odsto pritužbi građana te zemlje na rad njihovih policijskih službenika bilo osnovano”, piše u odgovorima MUP-a.

Da li se tokom prošle godine punom parom radilo u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu ili su policajci više kršili zakonska ovlašćenja, najbolje pokazuju uporedni podaci u odnosu na 2013. i 2012. godinu.

Tokom 2013. bile su 62 kontrole po pritužbi građana, ali i 61 provjera na osnovu operativnih i drugih saznanja. Tokom 2012. otvoreno je 62 predmeta po pritužbi građana na rad službenika policije, ali i izvršen0 29 kontrola na osnovu operativnih podataka.

“Evidentno je da je ovom Odjeljenju u 2014. upućen znatno veći broj pritužbi u odnosu na 2013. i 2012. i to 19 ( 23,45 %) više. Takođe, broj kontrola koje su službenici Odjeljenja u 2014. vršili na osnovu operativnih i drugih saznanja je veći za 14 u odnosu na 2013, odnosno 46 u odnosu na 2012. godinu”, navodi se u odgovorima MUP-a.

U tom ministarstvu naglasili su da je “odgovoran i profesionalan pristup službenika ovog Odjeljenja” imao za rezultat povećanje broja pritužbi, odnosno povjerenja građana u njihov rad.

“Broj izvršenih kontrola na osnovu operativnih i drugih saznanja ukazuje da su naši službenici u 2014. godini postupali i aktivno”.

Stanovića još provjeravaju, ali je on i dalje šef u Tivtu

Unutrašnja kontrola MUP-a predala je disciplinskom tužiocu zahtjev za pokretanje postupka protiv šefa granične policije na tivatskom aerodromu Zorana Stanovića .

Sporni stan u kulama

Inspektori Unutrašnje kontrole Stanovića terete da u svom imovinskom kartonu nije prijavio skupocjeni stan u luksuznom budvanskom kompleksu "Tre kane”.

Stanović, za razliku od kolega Vukovića i Konatara, nije smijenjen sa te funkcije već i dalje radi na istom mjestu u Tivtu.

“Vijestima” je u MUP-u rečeno da inspektori Unutrašnje nijesu još završili istragu protiv Stanovića , već da su u toku nove provjere oko njegove imovine i poslova mimo policije.

Stanović se pominjao i zbog toga što je prije nekoliko godina prisustvovao izbornoj kampanji DPS-a u Tivtu.

Za to političko učešće on nikada nije kažnjen u službi, već je nakon toga napredovao.

Shodno Pravilniku o imovinskom kartonu, oko 400 službenika policije do 31. marta biće dužni da predaju nove podatke o imovini.