Rogić smijenjen, Dedić novi predsjednik IO

Smijenjen je i predsjednik Skupštine STSCG Darko Đukić, a zamijenio ga je Vukadin Babović.
116 pregleda 0 komentar(a)
Stoni tenis, Foto: Www.tabletennisvic.org.au
Stoni tenis, Foto: Www.tabletennisvic.org.au
Ažurirano: 25.01.2015. 18:55h

Predsjednik Izvršnog odbora Stonoteniskog saveza Crne Gore (STSCG) Branko Rogić smijenjen je danas sa te funkcije, a na njegovo mjesto imenovan je Ratko Dedić, odlučeno je na vanrednoj Skupštini te asocijacije u Podgorici.

Smijenjen je i predsjednik Skupštine STSCG Darko Đukić, a zamijenio ga je Vukadin Babović.

Vanrednu Skupštinu iniciralo je 18 stonoteniskih klubova, koji su nezadovoljni radom čelnih ljudi Saveza zatražili njihovu smjenu.

Klubovi su, u obrazloženju zahtjeva za vanrednu Skupštinu, naveli da je predsjednik prekršio statut jer nije sazvao Skupštinu na kojoj bi bio verifikovan Izvršni odbor i usvojen kalendar takmičenja.

Za smjenu Rogića, koji je izabran 8. februara prošle godine, glasalo je 17 delegata, osam je bilo uzdržano, a jedan je bio protiv.

Rogić je osporio pravo na sazivanje Skupštine, navodeći da je današnjoj sjednici trebalo da prethodi usvajanje zapisnika sa prethodne.

„U sazivanju Skupštine napravljeno je niz grešaka, tako da će u sudskom procesu svaka odluka Skupštine biti oborena. Tražim da se današnji rad proglasi ništavnim, a u suprotnom svoja prava braniću na sudu“, kazao je Rogić.

On je naglasio da je za 11 mjeseci, koliko je prošlo od njegovog imenovanja, ispunio devet od 12 tačaka koje je obećao na izbornoj Skupštini u Bijelom Polju.

Imenovanje Dedića, koga je predložila Budućnost, podržalo je 20 delegata. Nijedan delegat nije bio protiv, a tri su bila uzdržana.

Dedić se zahvalio delegatima na povjerenju i saopštio da novu funkciju preuzima časno sa željom da unaprijedi stoni tenis u Crnoj Gori.

„Ulazim sa željom da unaprijedim ovaj sport, da ne dovedemo u pitanje sve ono što je stvarano 60 godina. Novu funkciju preuzimam časno i nastojaću da sa nje odem časno, koliko god je dugo obavljao. Kada god klubovi, većina njih, odluči da više ne mogu da vodim Savez, sam ću napustiti to mjesto. U cijelom tom poslu držaću se Statuta STSCG, Zakona o sportu i normativnih akata koje usvoji Skupština", rekao je Dedić.

On je najavio da će nova sjednica Skupštine biti održana najkasnije za 90 dana.

"Do tada pripremiću sva normativna akta i predložiti Izvršni odbor. To ću dati Skupšini na usvajanje. Ukoliko ga ne verifikuje onda moramo u nove izbore“, rekao je Dedić, predsjednik STK Budućnost.

Za smjenu Đukića bio je 21 delegat, uz pet uzdržanih.

Predsjednik STK Budimlja, Vukadin Babović imenovan je jednoglasno.

Predsjednik STK Lovćen Branislav Kaluđerović saopštio je da će taj klub, nezadovoljan stanjem u Savezu, istupiti iz te asocijacije. Predstavnici tog kluba nijesu željeli da glasaju na današnjoj sjednici.

Skupština je jednoglasno usvojila kalendar takmičenja, a dogovoreno je da izmjene Statuta budu na javnoj raspravi i da budu usvojene na narednoj sjednici.

Glavni inspektor za vrhunski sport Branimir Ivanović kazao je da je Skupština STSCG na prošloj sjednici napravila propust prilikom donošenja Statuta, čime je i prekršila Zakon o sportu.

„Svaki statut mora da ima jasno defeinisane organe sportske organizacije. U Statutu STSCG nema nadzornog odbora, čija je glavna funkcija da kontroliše rad čelnih ljudi, organa i asocijacije. Taj odbor je osnovni kontrolor rada i zakonitosti asocijacije”, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li je današnja sjednica legitimna, Ivanović je pozitivno odgovorio, navodeći da je trebalo da se obezbijedi zapisnik sa prošle sjednice.

„Da imamo zapisnik mogli bismo da vidimo da li je na toj sjednici, na kojoj je Rogić izabran, postavljen rok u kojem je bio dužan da predloži IO, Nadzorni odbor i zakaže Skupštinu na kojoj će to biti verifikovano”, rekao je Ivanović.

Sjednici je prisustvovalo 27 delegata iz 19 klubova, od 24 koliko ih je registrovano u STSCG.

Bonus video: