Policija krije ima li DNK za ubistvo Bećirovića

Uzorak krvi, za koji se vjeruje da je ubice Dragana Bećirovića, izgubljen 2011. kada je mimo procedure poslat u Holandiju
103 pregleda 9 komentar(a)
Dragan Bećirović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Dragan Bećirović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2015. 07:42h

Već tri dana Uprava policije nije odgovorila na pitanja "Vijesti" da li su i kako tokom 2011. godine izgubili uzorak krvi, za koji se pretpostavlja da je pripadao ubici biznismena Dragana Bećirovića.

Policiji je u četvrtak poslat dopis u kojem su postavljena pitanja da li imaju drugi uzorak krvi u bazi kao i kako je moguće da se najvažniji dokaz u istrazi ubistva izgubio na putu do Holandije.

"Vijesti" imaju podatke da se velika greška ili nečija namjera u vrhu UP dogodila krajem 2011. godine kada su u policiji, mimo odobrenja tužioca, odlučili da uzorak krvi nađen na mjestu ubistva Bećirovića, mimo normativa i ustaljene prakse ili oficira za vezu pošalju u forenzički centar u Holandiji.

Izvor iz Tužilaštva naveo je da je prije slanja tog dokaznog materijala viši tužilac u Podgorici tražila od policije da uzorak B krvne grupe pošalju u forenzički institut u Visbadenu. Tužiteljka je takav zahtjev uputila kako bi se iz uzorka nađene krvi izdvojio DNK, koji bi im mogao kasnije za upoređivanje sa drugim biološkim profilima u istrazi ubistva biznismena.

Više sagovornika “Vijesti” iz Tužilaštva i policije ispričali su da su, mimo naređenja tužiteljke, u vrhu Uprave policije na svoju ruku odlučili da uzorak krvi ne šalju u Njemačiku nego u Holandiju i to putem jedne međunarodne ekspresne pošte.

Slanje uzorka u Holandiju je potpisao tadašnji ali i sadašnji pomoćnik Sektora kriminalističke policije Milan Tomić. Da se nalaz izgubio na putu do Holandije saznalo se nekoliko mjeseci kasnije kada su se u vrhu Tužilaštva kod policije interesovali šta je bilo sa tim dokazom.

Zbog toga je tužiteljka ekspresno reagovala i tražila da joj se saopšti šta se dogodilo sa uzorkom, nakon čega je utvrđeno da krv nikada nije ni stigla na adresu forenzičkog centra u Holandiji.

Zbog problema na putu od Crne Gore do Holandije tamošnji oficiri za vezu su čak dva puta tokom 2012. godine dolazili u Podgoricu kako bi se utvrdilo kako je i gdje nastao problem. Izvori “Vijesti” tvrde da nikada nije otkriveno kako je i dgje nestao dokaz ali ni to da niko u policiji nije odgovarao za propuste zbog načina slanja i gubljenja važnog uzorka.

Da se bruka oko te greške krije u UP govori i podatak da danima ne žele da odgovore na pitanja “Vijesti” da li u bazi možda imaju još neki uzorak te krvi, za koju se vjeruje da je pripadao ubici. Ustaljena praksa je da se krv, nađena na mjestu zločina, čuva u nekoliko uzoraka u bazi Forenzičkog centra te da se na vještačenje u inostranstvo šalju samo jedan od primjeraka.

Biznismen Dragan Bećirović ubijen je u noći 10. aprila 2011. godine oko 02.40 časova kada mu je ubica prišao ispred garaže od stana u kojem je živio u naselju Golubovina. Napadnut je ispred garaže, gdje je parkirao svoj automobil. Tokom napada Bećirović je pogođen metkom iz pištolja 7,62 mm u nogu, a metak je tada prekinuo važnu butnu arteriju nakon čega je biznismen ubrzo iskrvario do smrti.

Tokom istrage ubistva Bećirovića, policija je na mjestu ubistva našla dosta tragova krvi, za koju se vjerovalo da pripada ubici. Vjerovalo se da je i ubica tada povrijeđen.

Analizom je utvrđeno da je krv B grupe, te da nije bila od ubijenog biznismena... Tokom istrage vještačeno je oko 500 primjeraka pištolja 7.62 mm.

Kontrolisani su svi telefonski pozivi - skoro 7.000, koji su te noći registrovani u Budvi. “Vijesti” saznaju da su listinzi - ključni dokaz, koji policija ima protiv osumnjičenih, koji su u četvrtak uhapšeni po nalogu tužioca.

Kakve policija ima dokaze protiv dvojice Danilovgrađana

Danilovgrađanin Marko M. Šaranović (30) uhapšen je prošlog četvrtka i poslat u Spuž, a policija tvrdi da sumnjaju da je on ubica biznismena Dragana Bećirovića.

Marko Šaranović

U saopštenju policije navedeno je da je u noći ubistva Šaranović sa još jednom NN osobom napao biznismena, te da se u toku napada “mašio pištolja kalibra 7,62 mm i u pravcu Bećirovića ispalio tri hica”... Zanimljiv će biti nastavak krivičnog procesa u ovom predmetu kada će biti otkriveno koje je sve to dokaze policija prikupila protiv Šaranovića, Bulatovića i NN osobe...

Šaranovićev advokat, Branislav Lutovac kazao je juče “Vijestima” da on još nije upoznat sa dokazima policije i tužilaštva, te da ne zna koje dokaze imaju protiv njegovog klijenta.

"Vjerujte da ne znam još ništa jer nisam imao mogućnost da izvršim uvid u spise. Znam da cijeli predmet ima mnogo nelogičnosti i čudnih odluka, ali sačekaćemo dalji dio postupka”, kazao je Lutovac.

Inače, krv za koju se vjeruje da je pripadala ubici je bila B krvne grupe, dok osumnjičeni Šaranović, kako tvrdi njegov advokat, ima nultu krvu grupu.

U nizu konfuznih podataka čudno je što je istog dana nakon saslušanja iz pritvora pušten i drugi uhapšeni Danilovgrađanin Milan Bulatović, koji se sumnjiči da je vrbovao ljude, koji su bili potrebni da u Budvi sa osumnjičenim Šaranovićem pretuku biznismena.

Milan Bulatović

Ako je Bulatović vrbovao ljude za napad, ali i direktno učestvovao u organizaciji prebijanja i prikrivanju ubistva, onda su nelogična i krivična djela koja mu se stavljaju na teret - “teška tjelesna povreda putem pomaganja u pokušaju” u sticaju sa krivičnim djelom “neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca”...

Policija je dio dokaza prikupila i putem mjera tajnog nadzora...

Zbog klanova u UP nestao i svjedok-saradnik

Da je istraga ubistva Dragana Bećirovića išla čudnim putem, ali i paralelnim radom unutar UP, govori i podatak da je krajem 2012. godine UP bila na pragu rješenja ubistva, kada se pojavio svjedok, koji je tražio status saradnika kako bi ispričao istinu o organizaciji zločina.

Tada je sve, ipak, palo u vodu sa kadrovskim promjenama u vrhu te službe, nakon čega je nesuđeni svjedok-saradnik saopštio da odustaje od ponude. On je preko advokata poručio da odustaje od ponude, te da ne želi da bude saradnik.

Inače, sve vrijeme vođena je paralelna istraga unutar UP, jer je porodica Bećirovića uticala čak i na izbor tima kojem vjeruju...

Bonus video: