Rat klanova za kontrolu tajne službe?

Izvori Monitora tvrde da je događaj u ZIKS-u isprovociran od dijela službi povezanih sa klanom Grand, da bi se osujetilo postavljenje na čelo ANB-a Miljana Perovića, najbližeg saradnika Veselina Veljovića i Duška Markovića koji se dovode u vezu sa suprotstavljenim Mojkovačkim klanom
174 pregleda 27 komentar(a)
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.01.2015. 16:46h

O sukobu zatvorenika i čuvara koji se dogodio prošle srijede, 14. januara, unutar Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Spuž (ZIKS) za sada se zna samo onoliko koliko su javnost o tome obavijestili uprava zatvora i anonimni osuđenici u medijskim prilozima. Nedovoljno.

O višesatnom obračunu u ZIKS-u čiji je rezultat - sedam povrijeđenih, nadležne institucije još nijesu rekle ništa, izuzev čuvenog - "istraga je u toku".

Izvjesno je tek da su nakon incidenta u Klinički centar Crne Gore primljena dva osuđenika i pet zatvorskih čuvara, od kojih je jedan, Ivan Popović, privremeno zadržan u KCCG zbog težih ozljeda. Nakon sukoba sedam osuđenika prebačeno je u bjelopoljski zatvor, a pet u samice.

Porodice nekih osuđenika sumnjaju da se nakon što je sukob zaustavljen policija brutalno obračunala sa zatvorenicima, te da se broj povrijeđenih u međuvremenu povećao. Sumnje porodica pojačava odbijanje uprave ZIKS-a da im dozvoli da ih posjete i uvjere se da su dobro, što u zatvoru objašnjavaju tek disciplinskom mjerom zbog incidenta.

Prema zvaničnoj verziji uprave ZIKS-a incident se dogodio u krugu za šetnju gdje se 30 zatvorenika nedozvoljeno okupilo. Mediji su objavili da su se zatvorenici tu našli u znak protesta zbog rasporeda u paviljonima. Nekoliko osuđenika navodno tražilo je od stražara da iz "njihovog" paviljona premjeste jednog od zatvorenika koji im nije bio po volji.

Kada im je saopšteno da oni o tome ne mogu pregovarati, zatvorenici su počeli da prijete stražarima, da bi ih konačni i fizički napali.

Naši sagovornici upućeni funkcionisanje ZIKS-a sumnjaju u zvaničnu verziju događaja.

"Mnogo toga ne štima u zvaničnom objašnjenju incidenta. Kao povod sukoba navodi se zahtjev zatvorenika da se jedan osuđenik izmjesti. U praksi, to se nikada ne traži od stražara. Zatvorenici, ako im se neko ne dopada, to mu daju do znanja i on sam traži premještaj. Da ne govorim o tome da se nekako ‘desilo’ da 30 zatvorenika bude istovremeno na jednom mjestu. Kako? Kakva je to bezbjednosna procjena?", kaže Monitorov izvor koji zna kako funkcioniše ZIKS iznutra. On vjeruje da je incident izrežiran.

"U pozadini incidenta su sukobi klanova, Mojkovac protiv Granda, oko kontrole ANB, kao i prijevremeno penzionisanje pojedinih funkcionera službe, poput Zorana Lazovića i Duška Golubovića. Grandovci su pobunili krimose kako bi dikreditovali Perovića da dođe na čelo ANB. Pravi rat je oko tajne policije", kaže za Monitor dobro upućeni funkcioner koji je insistirao na anonimnosti.

Nebojša Medojević, član skupštinskog Odbora za bezbjednost za Monitor takođe kaže da je u pozadini incidenta najvjerovatnije sukob klanova i pokušaj da se diskredituje suprotstavljeni kandidat.

"Smjena Vučinića je otvorila najosjetljivije pitanje u Crnoj Gori - ko će biti novi šef službe? Sigurno da će Mojkovački klan i ekipa iz Granda uraditi sve da njihov čovjek dođe na to mjesto i ovih dana možemo očekivati čitav niz akcija sa ciljem da se kompromituje kandidat suparnika”, tvrdi on za Monitor

Opširnije čitajte u najnovijem broju Monitora…

Bonus video: