Ugled Bjelice nije narušen tekstom

10 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2015. 08:27h

Novinar “Monitora” Veseljko Koprivica nije narušio ugled predsjedniku Upravnog odbora Univerziteta Dušku Bjelici, pisanjem teksta - “Vođa DPS-ove navale”.

Zbog tog teksta objavljenog u julu prošle godine u “Monitoru”, Bjelica je tužbom tražio 10.000 eura za narušeni ugled i čast i pretrpljene duševne bolove. Koprivica je tada, između ostalog, napisao da Bjelica, kao član DPS-a, ne može da obavlja visoku funkciju na crnogorskom Univerzitetu.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Mirjana Popović, obrazložila je da taj novinski članak predstavlja kritički osvrt medija na rad Bjelice, s posebnim isticanjem njegove pripadnosti određenoj političkoj partiji, što je tema za koju je javnost u svakom demokratskom društvu zainteresovana.

"Tužilac navodi da bi i sada, nakon objavljivanja spornog članka, da konkuriše za bilo koje mjesto na Univerzitetu, sigurno dobio 95 odsto podrške članova, što dodatno učvršćuje zaključak suda da isti nije pretrpio štetu...", navodi se u obrazloženju presude.

Sutkinja piše i da Bjelica nije pokušao da iskoristi zakonsko pravo da demantuje sporni članak, ukoliko ga je smatrao uvredljivim i neistinitim:

"Sloboda izražavanja ne važi samo za informacije koje se smatraju poželjnim, već za sve, pa i one koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiravaju, a upravo Evropski sud za ljudska prava naglašava posebnu važnost ovih principa kada je štampa u pitanju, jer je zadatak sredstava javnog informisanja da čine dostupnim informacije o svim pitanjima od javnog interesa".

Bjelica je u toku spora isticao da to što je član DPS-a, ne znači da na Univerzitetu, ili na bilo kojoj drugoj funkciji, obavlja rad u ime te partije.

Bonus video: