Roditeljima djece otrovane u Čanju odšteta 200.000 eura

Većina učenika podgoričke Osnovne škole "Vladimir Nazor", koji su prije tri godine boravili u školi u prirodi, treba da dobije po 1.300 eura
68 pregleda 0 komentar(a)
škola u prirodi, ekskurzija, Foto: Zoran Đurić
škola u prirodi, ekskurzija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.01.2015. 07:23h

Roditeljima djece koja su se prije tri godine otrovala prilikom boravka u vili “Lara” u Čanju, biće isplaćeno oko 200.000 eura odštete, ukoliko se potvrdi prvostepena presuda sutkinje Ane Perović-Vojinović.

Sutkinja je djelimično usvojila zahtjev, pa će većina učenika Osnovne škole "Vladimir Nazor" koji su tada boravili u školi u prirodi, dobiti po 1.300 eura. Novac će im biti isplaćen na ime naknade nematerijalne štete - zbog pretpljenih fizičkih bolova i pretrpljenog straha.

Nekoliko njih, koji su tom prilikom završili u bolnici na liječenju, dobiće po 400 eura više. Odbijen je tužbeni zahtjev nekoliko roditelja, čija medicinska dokumentacija djece, prema zaključku suda, nije bila validna.

Sutkinja je, nakon tri godine vođenja spora, obavezala firmu “Kompani”, u okviru koje posluje vila "Lara" i državu Crnu Goru, da djeci isplati novac, dok će “Kompani” morati da vrati i novac koji su djeca uplatila za boravak u hotelu.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika koji su se u maju prije tri godine, razboljeli prilikom boravka u okviru Škole prirode. Oni su tražili preko 500.000 za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu.

U obrazloženju presude, sutkinja je navela da je nalazima vještaka, Sanitarne inspekcije i rezultatima laboratorijskih analiza, utvrđeno da su djeca konzumirala namirnice zaražene bakterijom Staphylococus Aureus.

“Ova bakterija dokazana je mikrobiološkim ispitivanjima: u vodi korišćenoj za pripremu hrane i pića, briseva ruku kod dvije osobe zaposlene direktno na pripremi i distribuciji hrane, na kuhinjskom posuđu (dasci). S obzirom na to da bakterije nisu nađene u uzrocima namirnica iz kuhinje (majonez, roštiljsko meso, kuvani pirinač, paradajz pire, jaja, zelena salata i dr.), kao i na drugom posuđu u kuhinji (tanjiri i escajg), u analiziranom biološkom materijalu pacijenata, u ovom slučaju do alimentarne intoksikacije došlo je putem vode... a voda sa česme se nesporno služila i za piće”, piše u presudi.

"Država nije radila kako treba"...

Punomoćnik roditelja, advokat Vladan Bojić, ocijenio je da je sud napravio veliki pravni iskorak, obavezivanjem da štetu nadoknade i preduzeće i država:

"Budući da se štetni događaj, propusti i javašluk trećetuženog, nije objektivno mogao dogoditi bez sudjelovanja kroz akta nečinjenja nad ležnih državnih organa”.

"Kopča neodgovornog i nesavjesnog rada državnih organa i neodgovornih subjekata u toj istoj državi je neraskidiva. To je sistem spojenih sudova, jedna funkcionalna, nažalost, štetna cjelina. Nikada se ne bi moglo dogoditi to sa djecom što se dogodilo da je država, odnosno njeni organi odgovorno i savjesno vršili povjerenu vlast. To se mora promijeniti i nema više opravdanja za bilo koje ovlašćeno lice u ovoj državi", ocijenio je advokat Vladan Bojić.

Bonus video: