Ubistvo Šćekića: Tri godine kriju da je nestao Bohumov iskaz

Još 24. aprila 2012. godine u Višem sudu sačinjena službena zabilješka da nema CD-a
153 pregleda 0 komentar(a)
suđenje ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti
suđenje ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.01.2015. 07:56h

Nestao je CD sa audio-vizuelnim snimkom bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića u procesu sa ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

To je juče saopštio predsjednik vijeća sudija u Apelacionom sudu Dragiša Rakočević, jer su u nastavku suđenja morali preslušati šta je tadašnji zaštićeni svjedok, zvani Bohum, ispričao 22. marta 2008. godine.

Ukidajući osuđujuću presudu za ubistvo policajca, Vrhovni sud je naložio da se na glavnom pretresu preslušaju snimci Vlaovićevog svjedočenja. Sudija Rakočević rekao je da je dobio obavještenje od Sudskog savjeta - da nema tog CD-a...

"U obavještenju Sudskog savjeta nevedeno je da je izvršeno snimanje suđenja 22. marta 2008. i da je izrađen jedan primjerak CD-a sa tog glavnog pretresa, ali da ga nema kod Sudskog savjeta", kazao je sudija.

On je kazao i da je predsjednik vijeća Višeg suda u Podgorici još 24. aprila 2012. godine sačionio službenu zabilješku da nema CD-a. Advokati okrivljenih Branislav Tapuković, Danilo Mićović i Dragoslav Ognjanović, kazali su da prvi put čuju da je CD nestao i da to treba ispitati.

Slavoljub Šćekić

"Odbrana nikada nije imala priliku da postavlja pitanja Vlaoviću... Zbog toga se protivim da se čita samo transkript sa suđenja od 22. marta 2008. jer nemamo sa čime da kompariramo da li je autentičan, zato što nemamo originalni CD", kazao je Ognjanović.

Advokat Tapušković pitao je da eto sada to on prvi put čuje i zapitao: “Kako je to moguće? To je neshvatljivo. To mora da se ispita kako je nestao dokaz”.

“Prvi put čujem da je donesena službena zabilješka u Višem sudu u Podgorici, da nema tog CD-a”, kazao je advokat Mićović.

U nastavku suđenja trebalo je da bude preslušan CD sa suđenja 12. marta 2008. ali je to odloženo za 13. februar, jer je suđenje, zbog zdravstvenih razloga, napustio optuženi Ljubo Bigović.

Vrhovni sud ukinuo je osuđujuće presude za to ubistvo Šćekića, sa obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave koje su Radulović i Vlaović dali tužiocu. Naknadno su iz spisa sklonjene i izjave koje je Radulović dao na Sudu, a vezane su za ono što je tada ispričao tužiteljki Stojanki Radović.

Svjedočenja Radulovića i Vlaovića bila su ključna da okrivljeni za ubistvo Šćekića budu osuđeni na 120 godina zatvora. U ukinitoj presudi je pisalo da su Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca.

Milan Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Ljubo Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu "Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela, Radulovića. Prema navodima presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio prijatelj optuženih Baranin Alan Kožar. Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Nije vijeće krivo, neko to namjerno čini

Sestra pokojnika, Slavica Šćekić, rekla je da sumnja da CD nije izgubljen nemarnošću članova i predsjednika vijeća Višeg suda, već da je to namjerno uništeno ili sklonjeno...

Slavica Šćekić

"Od početka vođenja krivičnog postupka, govorila sam da se ide ka oslobađanju okrivljenih od optužbe i puštanja na slobodu. Tražiću da se to ispita i da daju odgovor kako se moglo desiti da nema video- zapisa sa glavnog pretresa. Prosto je nemoguće da se u ovako ozbiljnom predmetu može desiti ovakva situacija. Neko prikriva i opstruira dokaze i da se otkrije ko je taj ko je ovo uradio", upozorila je Slavica Šćekić.

"Neću da zbunjujem sud, ne sjećam se kako sam svjedočio"

Suvlasnik Splendida Žarko Radulović, kazao je juče svjedočeći da zna da su bile tri eksplozije na taj hotel, ali da se ne sjeća detalja jer je prošlo deset godina.

"Neću da iznosim bilo što u šta nisam siguran da ne bih unosio bilo kakvu zabunu... Mogu da vam kažem koji je bio motiv podmetanja eksplozija na hotel Splendid, ali nisam siguran. Ne znam", izjavio je Radulović.

Žarko Radulović

Rekao je da nikada nije imao neposrednu komunikaciju sa optuženima: “Nikada ih nisam sreo, niti sam ih u životu vidio. U vrijeme tri eksplozije, život mi nije bio ugrožen. Ne znam ko je naredio ubistvo vašeg brata", rekao je Radulović, odgovarajući sestri pokojnika Slavici Šćekić.

Sudija Zoran Smolović pitao je Radulovića da li se sjeća šta je izjavio u istrazi i glavnim pretresima u septembru 2005. aprilu 2006. i u oktobru 2007. godine.

"A jeste li vi bili ovdje u sudu kada sam došao da svjedočim 25. decembra 2014. Sjećate li se kao sam bio obučen, u kakvu garderobu", uzvratio je Radulović, dodajući da se ne sjeća kako je svjedočio.

Bonus video: