Državljanin Crne Gore uhapšen zbog šverca opasne droge "Supermen"

115 pregleda 9 komentar(a)
Supermen tableta, Foto: Carina Norveške
Supermen tableta, Foto: Carina Norveške
Ažurirano: 22.01.2015. 21:07h

Državljanin Crne Gore, nastanjen u Švedskoj, uhapšen je zbog pokušaja šverca 600 tableta popularno nazvanih "Supermen".

Kako prenose norveški mediji, mladić star 22 godine pokušao je 5. januara da iz Švedske, u mjestu Svinesud, pređe u Norvešku.

Mladić je policiji rekao da je krenuo kod prijatelja u Oslo, ali umjesto odlaska u glavni grad Norveške, završio je u policijskoj stanici u gradu Halden.

Norveška policija je saopštila da je početkom godine u Trondhajmu od konzumiranja "Supermena" preminula jedna osoba, te da su u septembru prošle godine od državljanina Poljske zaplijenili čak 38.570 tableta te droge.

"Supermen" su male roze tablete na kojima je utisnut znak popularnog junaka. Prodaju se kao ekstazi, međutim hemijski testovi su pokazali da su u pitanju lažne ekstazi tablete.

Hemijske analize su pokazale da tablete sa znakom "Supermena" ne sadrže MDMA (glavni sastojak ekstazija), već PMMA.

PMMA ima različito vrijeme djelovanja od MDMA, često prođe i više od dva sata prije nego konzument osjeti dejstvo tablete zbog čega razočarani i misleći da tableta ne djeluje uzimaju novu dozu što za posledicu ima smrtne ishode, naveo je BBC.

U nekolike zemlje zapadne Evrope zabilježeni su smrtni slučajevi od predoziranja tabletama "Supermen".

U Velikoj Britaniji je od sredine decembra prošle godine do 2. januara od konzumiranja "Supermena" preminule četiri osobe.

Bonus video: