Važni trenuci crnogorske skrajnute istorije

“Trudili smo se da faktografski predočimo slijed događaja koji su obilježili savremenu crnogorsku istoriju, bez patetike i naknadne interpretacije zbivanja"
107 pregleda 14 komentar(a)
Prvi svjetski rat, Foto: Vijesti
Prvi svjetski rat, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.01.2015. 08:31h

Premijera dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat“ u režiji Branka Baletića i Andra Martinovića, biće održana večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Crnogorska kinoteka realizovala je 60 minutni dokumentarni film “Crna Gora i Veliki rat“. Projekat je započet u martu 2014. godine, a završen u decembru. Film sadrži djelove materijala koje je Crnogorska kinoteka posjedovala i pojedine scene koje pripadaju svjetskoj baštini, kao i novootkupljene materijale koji ostaju u arhivi Kinoteke. Scenarista filma je Niko Martinović, obradu slike potpisuju Vladimir Vučinić i Ana Đurković, stručni saradnik animacije je Aleksandar Berkuljan, organizatori Milena Charan i Aleksandra Cerović, dizajner tona Jovo Kljajić, narator Branimir Popović, kompozitor Leo Đokaj, montažer Milo Lekić, saradnik Nemanja Bečanović.

“Trudili smo se da faktografski predočimo slijed događaja koji su obilježili savremenu crnogorsku istoriju, bez patetike i naknadne interpretacije zbivanja. Mislim da je u ovakvim projektima važno razumjeti duh vremena i mi smo se klonili nacionalne apoteoze. Film je baziran na dokumentima koji su u najvećoj mogućoj mjeri autentični materijali do kojih se moglo doći u ovom trenutku. Razumije se, prostora za dalja istraživanja ima i zato su neophodna kontinuirana ulaganja ne samo kada su po srijedi ovakvi povodi kao što je obilježavanje stogodišnjice od izbijanja rata za koji se vjerovalo da će okončati sve druge ratove.

Formirana je zanimljiva i dragocjena kolekcija materijala koji su izašli iz zaborava arhiva i danas su dostupni široj javnosti. Vjerujem da će posebnu pažnju publike privući stari snimci Boke Kotorske, Virpazara, Podgorice, i tako dalje, koje smo uspjeli da dobijemo od naših prijatelja iz drugih kinoteka”, prokomentariso je za “Vijesti”, reditelj Andro Martinović.

“Ovaj projekat u kojem su učestvovali svi zaposleni u Kinoteci, kao i neophodni saradnici van kuće, izuzetno je važan dokument za naše društvo jer u kratkom pregledu bilježi sve relevantne trenutke iz naše istorije skrajnute od šire javnosti, a neophodne za stvarno istorijsko i naučno vrednovanje tog perioda, o čemu će svjedočiti i novopronađeni filmski materijal”, navodi se u saopštenju Crnogorske kinoteke.

Ulaz za projekciju je slobodan.

Bonus video: