Uprava ZIKS-a želi još čuvara, zatvorenici se žale na odmazdu

Policijska istraga o tome ko je započeo tuču u paviljonu B pokazala je da je Goran Vukčević vinovnik incidenta, a konačnu riječ o žestokoj tuči u kojoj je povrijeđeno pet službenika i dva osuđenika daće tužilaštvo
133 pregleda 13 komentar(a)
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.01.2015. 06:47h

Velika prošlonedjeljna tuča u spuškom zatvoru pokazala je da je potrebno povećati broj službenika obezbjeđenja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, tvrde iz te ustanove. Sagovornik “Vijesti” iz uprave ZIKS-a, tvrdi da je i Vlada prepoznala potrebu za zapošljavanjem obrazovanih kadrova i da će se to jednim dijelom realizovati tokom godine.

Istovremeno dok iz ZIKS-a najavljuju potrebu za zapošljavanjem školovanog kadra, iz prve generacije obučenih zatvorskih policajaca, njih 24, tvrde da su nakon pripravničkog staža ostavljeni na cjedilu. Neki od njih poslali su elektronsko pismo “Vijestima” u kom tvrde da su odmah nakon pripravničkog staža položili državni ispit, ali da im uprkos obećanjima već četiri mjeseca iz ZIKS-a ne odgovaraju na zahtjeve.

Paviljon “B” spuškog zatvora 14. januara bio je poprište žestokog obračuna između robijaša i službenika, koji su izvukli deblji kraj. Incident je počeo nešto prije 15 časova, tokom šetnje zatvorenika, kada je, prema trvdnjama uprave nekoliko robijaša tražilo od zatvorskih policajaca da iz “njihovog” paviljona premjeste jednog od zatvorenika koji im se ne dopada. Kada im je saopšteno da oni o tome ne mogu odlučivati, počeli su da prijete, a zatim i da biju stražare.

Policijska istraga o tome ko je započeo tuču u paviljonu B pokazala je da je Goran Vukčević vinovnik incidenta, a konačnu riječ o žestokoj tuči u kojoj je povrijeđeno pet službenika i dva osuđenika daće tužilaštvo.

Osuđenici tvrde da im se stražari svete i da ih tuku

Informacije o s obračunu u KPD oprečne su i sedam dana nakon tuče - osuđenici gotovo svakodnevno obavještavaju redakciju “Vijesti” da učesnici tuče iz njihovih redova i dalje preživljavaju torturu i da ih službenici još tuku.

“Biju ih svakog dana po nekoliko puta. U ponedjeljak veče su L.L. tukli do iznemoglosti, a onda su ga nagrđenog odveli u KBC”, kazao je jedan od zatvorenika.

Iz uprave ZIKS-a danima ne odgovaraju na pitanja o tome da li su službenici nakon nakon incidenta tukli robijaše.

Iz Kliničkog centra “Vijestima” je saopšteno da su od 14. januara na pregled u tu ustanovu dovedena tri zatvorenika sa povredama iz nasilja.

“Jedna osoba je zadržana na dalje bolničko liječenje u KCCG, dok su dvije osobe nakon ukazane medicinske pomoći u Urgentnom centru vraćene na dalji ambulantni tretman”, kazala je portparoka KCCG Gorica Soković.

Bonus video: