Planica spremna za nove rekorde

239 pregleda 0 komentar(a)
Planica ski skokovi, Foto: Reuters
Planica ski skokovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 18:27h

Skijaška letaonica Planica, spremna je da ponovo pomjera granice u skijaškim letovima, saopštili su iz Slovenačkog saveza skijaških skokova. Nakon decenija u kojima je važila za letaoinicu na kojoj se postavljaju rekordi, u posljednjih pet godina primat je preuzela letaonica u Vikersundu.

"Ostalo je da se završe neke sitnice oko letaonice, ali će Planica biti spremna za finale Svjetskog kupa. Uskoro će doći i komisija FIS-a da da "zeleno svijetlo" za održavanje letova na rekonstruisanoj letaonici. Oko letaonice moći će da se smjesti oko 30.000 gledalaca, a mi očekujemo da prosječno tokom četvordonevnog takmičenja bude makar 60.000 navijača", naglasio je Primož Fingžar, generalni sekretar Organizacionog odbora Planice.

Svjetski rekord u letovima postavljen je u Vikersundu 2011. gopdine i sa 246,5 metara drži ga Johan Remen Evensen. Čak šest najdužih letova su postavljeni u Vikersundu, dok je najduže na Planici letio Bjorn Ejnar Romoren (239 metara, 2005. godine). Poslije njih najveća je austrijski Kulm (Zeverin Frojnd 237,5 metara)

"Nova Planica omogućiće letove od 253, 254 metra. Naravno to ne treba očekivati u popodnevnim časovima kada Pod Poncama nema pravog vjetra. Letaonica svojim karakteristikama sada će omogućiti najboljima da uz vjetar u leđa mogu bez problčema da ostavruju rekordne skokove", siguran je Jelko Gros.

Bonus video: