Ruski Levijatan: Zlo ili remek-djelo

217 pregleda 2 komentar(a)
Levijatan, Foto: Screenshot (YouTube)
Levijatan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.01.2015. 20:01h

Sumorna društvena drama “Levijatan” ruskog režisera Andreja Zvjaginceva nominovana je za Oskara za najbolji strani film, ali je u Rusiji izazvala žestoku debatu i optužbe pojedinaca da narušava imidž Rusije.

Film “Levijatan” u Rusiji će biti prikazan tek idućeg mjeseca ali to nije spriječilo salve kritika podsjetivši mnoge na sovjetsku šalu na račun kampanje protiv “Doktora Živaga” Borisa Pasternaka - “Nisam ga čitao, ali ga osuđujem”, piše AFP.

“Oni koji su vidjeli film i oni koji nisu već su se upleli u žustru raspravu”, piše sajt Gazeta.ru. “Vjerovatno zbog toga što nemaju suprotstavljena mišljenja o filmu, već o zemlji”.

Ostvarenje nagrađeno Zlatnim globusom i nagradom za najbolji scenario u Kanu, je sumorni portret borbe čovjeka protiv neograničene moći ruske države. “Levijatan” je priča o automehaničaru u jednom malom mjestu na sjeveru zemlje koji se bori protiv planova korumpiranog gradonačelnika da mu uzme imanje.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinsk je u intervjuu listu Izvestija, objavljenom na dan kada su saopštene nominacije za Oskara, napao i režisera i njegovu viziju. Filmom preovladava raspoloženje “egzistencijalne bespomoćnosti” i ne postoji nijedan “pozivitni heroj”, rekao je on. Istovremeno, nastavio je ministar, likovi nisu “pravi Rusi” bez obzira na to koliko votke popiju na filmu. Ministar je optužio režisera da cinično eksploatiše antiruske snage kako bi dobio nagrade po festivalima.

“Koga on to voli? Zlatne statue i crvene tepihe, to je bar očigledno”, rekao je Medinski i dodao da je film “u svojoj trci ka međunarodnom uspjehu, nevjerovatno opurtunistički”.

“Levijatan” je djelimično finansiran državnim novcem a zbog zakona koji je donio Medinski, film u Rusiji može da se prikaže samo sa cenzurisanim psovkama i u bioskope stiže petog februara.

Zvjagincev se sa optužbama da nije dovoljni patriota bori još od svog filma “Povratak” iz 2003. i velikog uspjeha na Zapadu zbog čega mu mnogi u Rusiji zamjeraju, podsjeća francuska agencija.

Neki pravoslavni fundamentalisti, piše AFP, pozvali su čak na zabranu filma u kome su i neki sveštenici umiješani u korupciju.

“'Levijatan' je zlo, a u filmu nema mjesta zlu”, rekao je listu Kiril Frolov, predsedavajući Asocijacije pravoslavnih eksperata. Analitičar Sergej Markov tvitovao je da je film “filmski manifest protiv Putina”.

Film o sadašnjem trenutku

Mnogi kritičari i umjetnici međutim hvale film i kažu da su optužbe i napadi na film neosnovani.

“Nema svrhe raspravljati se sa naivnim, neprofesionalnim teorijama da je Zvjagincev natopio svoje likove votkom i da kritikuje vlasti kako bi išao na zapadnjačke festivale”, napisao je Stas Tirkin, kritičar lista Komsomolskaja pravda i “Levijatan” nazvao filmom “o sadašnjem trenutku”.

“Umjetnici ne postoje kako bi lijepo prikazivali ruske breze, šumarke i jezera. To je apsurdno”, naveo je popularni pozorišni režiser Konstantin Bogomolov u izjavi za novinsku agenciju Ura.ru. “Zadatak ruskog umjetnika je da stvori veliko djelo.

Bonus video: