Familija tvrdi: Neki krivci za Ramovu smrt i dalje na slobodi

Zbog ubistva Kraje, na 14 godina osuđen je Ulcinjanin Ivica Raičević koji kaznu zatvora izdržava u Spužu
808 pregleda 6 komentar(a)
Ramo Kraja, Foto: Privatna arhiva
Ramo Kraja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.01.2015. 17:55h

Policija, tužilaštvo i sud nijesu učinili sve kako bi se saznala puna istina o ubistvu Rama Kraje, 16. decembra 2007. godine u centru Ulcinja.

To tvrde sestre pokojnika Medina Kolari i Afrodita Jakupović.

One su novinaru “Vijesti” rekle da je tokom istrage napravljen niz propusta, zbog čega će, kako kažu, njihovi advokati pokušati da izdjestvuju novo suđenje.

Poručuju da neće odustati dok svi vinovnici tuče u kojoj je Ramo stradao, ne budu osuđeni za posredno ili neposredno učešće u ubistvu.

Zbog ubistva Kraje, na 14 godina osuđen je Ulcinjanin Ivica Raičević koji kaznu zatvora izdržava u Spužu. Na suđenju u Podgorici, ostali su oslobođni optužbi.

Ramove sestre tvrde da je time pravda samo djelimično zadovoljena. U vrijeme ubistva, njihov brat imao je 27 godina.

“Nastavićemo posao koji je počeo naš otac Redžep. On je umro prije tri godine, ne dočekavši potpunu istinu o smrti svog sina jedinca”, kazale su sestre.

Podsjećaju da se u noći ubistva, osoba koja je bila u društvu sa njihovim bratom, posvađala sa društvom za drugim stolom za kojim je sjedjelo pet momaka.

“Četvoro njih kasnije su sačekali Rama i mučki ga napali. Niko se nije našao da mu pomogne u toj neravnopravnoj borbi. Ramo je od udaraca pao na trotoar a I.R. mu je tada prišao i pucao u glavu. Niko nije vidio kako se to desilo, a oni koji su bili u ćevabžinici, mislili su da su to petarde”, kažu Medina i Afrodita.

Podsjećaju da su Ramu na licu mjesta pomoć ukazali policajac i nekoliko muškaraca koji su se tu slučajno našli.

“Poslije toga, Ramo je odveden u Dom zdravlja u Ulcinju gdje mu nije pružena pomoć već je hitno prevezen u bolnicu u Baru gdje je dr Tomanović uradio sve da mu zaustavi krvarenje. Odatle je prebačen u KBC gdje je operisan, ali nakon dvije sedmice morao je u Beograd na dalje liječenje. No, Ramo nije mogao da preživi jer mu je metak oštetio mozak i nakon dva i po mjeseca on je preminuo”, podsjećaju sestre.

Njihov otac je, dalje pričaju, angažovao advokata da istraži istinu i otkrije zašto je pretučen i ubijen njegov sin jedinac i ko je pomogao I.R. da se prebaci u Srbiju i preda crnogorskoj policiji poslije četiri mjeseca.

“Znamo ko je učestvovao u tuči, ko je I.R. doveo na lice mjesta i ko ga je nakon toga odveo odatle. Ta osoba pomogla mu je da se kasnije prebaci u Srbiju, ali u tom poslu nije bila sama. Svi oni su oslobođeni zato što sud nije na pravi način vrednovao dokaze”, tvrde one i dodaju „da su na taj način svi pomagači u zločinu proglašeni nevinim, a razlog zašto je naš brat ubijen nije do kraja rasvijetljen“.

“Vjerujemo da je policija mogla više ali ni sud u dokazni materijal nije uvrstio čak ni video snimak sa vrata obližnje zlatare. Zato sumnjamo da iza svega stoji neko mnogo moćan”, tvrde sestre.

Bonus video: