Predstavnici SSCG podnijeli krivičnu prijavu protiv Zarubice

Sindikalni simboli su, kako se navodi, neovlašćeno korišćeni u četvrtak, u pozivu za konstitutivnu sjednicu Glavnog odbora SSCG, koja je zakazana za sjutra
75 pregleda 0 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2015. 14:50h

Predstavnici Saveza sindikata (SSCG) podnijeli su Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vrhovnom i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg sindikalnog funkcionera, Duška Zarubice.

Predsjednik Skupštine SSCG, Branko Vujisić, i izvršni sekretar SSCG, Vidak Đuranović, podnijeli su krivičnu prijavu protiv Zarubice i NN lica kao direktnog izvršioca, odnosno saučesnika, zbog postojanja osnovane sumnje da je u više navrata, u različitim vremenskim intervalima, izvršio krivična djela za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. „To se odnosi na lažno predstavljanje, zloupotrebu memoranduma, znaka, odnosno amblema i pečata SSCG“, navodi se u prijavi koja je podnijeta u ponedjeljak.

Sindikalni simboli su, kako se navodi, neovlašćeno korišćeni u četvrtak, u pozivu za konstitutivnu sjednicu Glavnog odbora SSCG, koja je zakazana za sjutra. Poziv je, kako je objašnjeno, potpisao Zarubica kao generalni sekretar, iako to nije i uprkos saznanju da je aktuelni generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, jedini ovlašćen da se u tom svojstvu imenuje i potpiše. U SSCG odnedavno postoje dvije struje. Nekoliko granskih sindikata i opštinskih povjereništava SSCG, koji ne podržavaju Nikčevića, održali su u decembru vanredni Kongres i za generalnog sekretara izabrali Zarubicu, koji je bio predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Vujisić i Đuranović u prijavi navode da postoji osnovana sumnja da je Zarubica dao nalog NN licu da izradi, odnosno falsifikuje pečat SSCG, tako što mu je u ćiriličnom pismu dodao svojstvo „privremeni“, čime je nanijeta značajna nematerijalna šteta SSCG, što se ogleda u obmanjivanju javnosti, urušavanju povjerenja u tu radničku asocijaciju, dovođenje u zabludu trećih osoba u pogledu identiteta onog koji shodno Statutu sindikata ima legitimno pravo da predstavlja i zastupa Savez.

„Postoji opravdana bojazan da će Savezu sindikata, ukoliko se ne preduprijedi nedozvoljeno ponašanje osumnjičenog, biti pričinjena značajna materijalna šteta“, navodi se u prijavi.

U prijavi se predlaže da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, u saradnji sa Upravom policije i nadležnim sudom, bez odlaganja, preduzme zakonom propisane mjere radi sprječavanja i sankcionisanja osumnjičenog Zarubice, sa ciljem da prestane sa inkriminisanim ponašanjem, kako bi se otklonila svaka opasnost po pravni integritet i imovinu SSCG.

Vujisić i Đuranović su naveli da je nakon iniciranja zakonom propisanih postupaka pred Vrhovnim i Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici i drugim nadležnim sudovima, uslijedila politika revanšizma, posebno Zarubice, u cilju smjene Nikčevića i očekivanju da će se tako zaustaviti proces preispitivanja sumnjivih finansijskih transakcija, kojim je nanesena značajna šteta SSCG.

Oni su u prijavi podsjetili da su Glavni odbor i Skupština SSCG, nakon više upozorenja da neće tolerisati opstrukcije utvrđenoj politici poštovanja Statuta i drugih normativnih akata na nivou Saveza i finansijksu nedisciplinu, donijeli su odluke o isključenju i prestanku članstva jednog broja sindikalnih funkcionera, među kojima je i Zarubica.

SSCG je, kako su kazali, iz medija saznao da se Zarubica lažno predstavlja kao generalni sekretar SSCG, iako dobro zna da je Nikčević nosilac te funkcije, kao i da je tražio registraciju u tom svojstvu kod nadležnog Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ministarstvo, navodno, nije uvažilo zahtjev dok nadležne službe ne riješe postupke koji se protiv NN lica vode u MUP-u, odnosno Upravi policije, Osnovnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje na zloupotrebe imena, amblema i pečata SSCG.

„Prag tolerancije je prekoračen kada je u petak na adresu sjedišta SSCG podnosiocima krivične pijave stigao poziv za konstitutivnu sjednicu Glavnog odbora, koja se zakazuje za sjutra“, navodi se u prijavi. Istog dana, kako se zaključuje, prispjelo je još poziva identičnog sadržaja sindikalnim funkcionerima u SSCG, čime je osumnjičeni dodatno potvrdio potrebu za hitnom intervencijom po toj krivičnoj prijavi.

Bonus video: